Вчора, інформаційни простір Вінницької області сколихнула новина про “розпорядження” голови Вінницької ОДА, в якому керівник області наказує всім закладам освіти області надати списки учнів чоловічої статі 15 років і старше для забезпечення належного функціонування Єдиного держреєстру призовників, військовозобовязаних та резервістів.

Ця новина з фотографією разпорядження ОДА була опублікована на сайті Вінницької обласної ради та опублікована на деяких місцевих сайтах і телеграм-каналах.

Адже новина з офіційного сайту головного органу місцевого самоврядування області вважається самим надійним та перевіреним джерелом інформації.

Згодом місцеві видання опублікували спростування цієї новини та вказали, що оприлюднені розпорядження голови ОДА – фейк.

Після цих повідомлень спохватились і в обласній раді.

Спочатку там видалили новину з “розпорядженням”, а згодом опублікували заяву про “несанкціоноване втручання в роботу сайту обласної ради”.

В останні роки, в Україні, у зв’язку з стрімким ростом популярності інтернет-змі та соцмереж, заяви про “зламані сторінки в соцмережах” політиків стали моветоном і давно сприймаються у суспільстві як погана спроба виправдати власну некоректну заяву, або відвертий прокол в роботі прес-служб.

Це вже друге за останній місяць офіційне спростування Вінницької обласної ради.

Минулого разу, 18 березня, в обласній раді відхрестились від публікації своєї прес-служби в обласній газеті “33 канал”.

 

Тоді креативні технологи вирішили дискредитувати обласних депутатів, які не проголосують за розподіл комунальної землі через ЗМІ (!) Бо їм, депутатам, начебто, дали хабар 5000 $.

Тобто, захищаєш комунальну землю громади, не голосуєш за її поділ – отже ти хабарник.

На “печерну” технологію депутати, ЗМІ та громадськість не повелись, а сама історія набула загальнонаціонального розголосу.

Місяць назад, цією фейковою публікацією умовна “Вінницька обласна рада” підставила:

Видання “33 канал”.

Головний редактор газети стверджує, що в газеті подали позицію представника Вінницької обласної ради і підписали відвідно статтю: пресслужба Вінницької обласної ради.

Умовна “Вінницька обласна рада” підставила й власного працівника. Відому у Вінниці журналістку, підписавши статтю її прізвищам, змінивши в ньому лише одну літеру.

І, звісно, підставили саму інституцію обласної ради. Підставили не лише репутаційно, публічно, інформаційно та політично. Бо слідчі поліції розпочали розслідування за фактом публікації про отримання неправомірної вигоди службовими особами ©

Тому, коли через місяць у Вінницькій обласній раді заявили про “хакерів”, які начебто взламали офіційний сайт облради та опублікували провокативну інформацію, виправдання про несанкціоноване втручання виглядає не дуже достовірно. А в кулуарах місцевої політики одразу заговорили про чергову хвилю протистояння між “другим” і “третім” поверхом жовтого будинку.

По-перше, чому “взламали” сайт облради, а не ОДА? Адже розпорядження було за підписом керівника ОДА.

Чому працівники не перевірили та не видалили сумнівну інформацію.

Чому подібні повідомлення були опубліковані ще на низці райдержадміністрацій по країні, а не на сайтах інших облрад.

Чому Вінницька обласна рада звернулась з приводу “несанкціонованого втручання” в роботу сайту до Головного управління поліції області, а не в СБУ?

І так далі.

До Вінницької обласної ради, яка пропрацювали лише пів року, питань все більше, бо один раз – випадковість, два – співпадіння, а три – закономірність.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що вінницькі депутати знову ділять “золоті сотки” комунальної землі.

Попередня публікаціяНа Вінниччині провели спецоперацію з припинення діяльності нарко-угруповання. Відео
Наступна публікаціяУ Вінниці затримали чоловіка, якого підозрюють в пограбування перехожого