27 квітня 2021 року відбулась нарада щодо організації медичного компоненту всеукраїнського сероепідеміологічного дослідження щодо визначення наявності антитіл до IgG до SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, повідомляють в ЦГЗ Вінниччини.

Від Вінницької області у нараді взяли участь представники Центру громадського здоров’я та Департаменту охорони здоров’я та реабілітації.

За словами Олега Лук’яновича, заступника директора Вінницького обласного центру громадського здоров’я, в травні-червні 2021 року область долучиться до Національного сероепідеміологічного дослідження щодо визначення наявності антитіл IgG до SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

«Дослідження передбачає визначення наявності антитіл IgG до SARS-CoV-2, що викликає COVID19, серед загального населення України. Відбір зразків крові та опитування буде здійснюватися мобільними бригадами безпосередньо у домогосподарствах, де проживають респонденти. Учасників дослідження обиратимуть випадковим чином у домогосподарстві, що потрапило до вибірки. Основним очікуваним результатом дослідження є отримання відсотку осіб, що мають сумарні антитіла до SARS-CoV-2 на момент дослідження, в цілому по Україні, а також у визначених стратах – місто-село, жінки-чоловіки та чотири вікові групи (18-29 років, 30-44 роки, 45-59 років та 60 років та старші)»,- розповідає Олег Лук’янович.

Сероепідеміологічне дослідження проводиться МОЗ України за дорученням Ради національної безпеки та оборони України за участі ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ

України», Українського інституту соціальних досліджень імені О. Яременка, Центра соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка, Товариства Червоного Хреста України та приватної медичної лабораторії, яка має мережу лабораторій.

Результати дослідження забезпечать визначення реальних масштабів поширення COVID-19 на національному рівні, що, своєю чергою, сприятиме оцінці ефективності застосованого карантину, плануванню раціональної масової вакцинації проти COVID-19 та наступних протиепідемічних та профілактичних заходів.

Попередня публікаціяУ Вінниці відкрився музей пам’яті директора школи Олександра Сухомовського
Наступна публікаціяУ Вінниці на довічне засудили чоловіка, який убив матір, дружину та двох дітей