У Вінниці на території 45-го заводу під цехом «Електричних систем» за радянських часів знаходили рештки вояків Галицької армії.

Цими днями 82-річний вінничанин, колишній працівник та ветеран праці 45-го заводу відкрив нам таємниці будівництва деяких цехів підприємства. Вінничанин Дмитро Колісник розповів нашому виданню про те, як він був свідком того, як під час будівництва другого цеху 45-го заводу знаходили рештки вояків Галицької армії 1917-1921 років.

«Я прийшов на завод ще у далекому 1956 році, це було майже за 10 років після заснування заводу, який у той час переїхав з міста Воронежа до Вінниці. За часів директора Лукашенко Павла Кузьмича почалась активна розбудова нових цехів, розвитку підприємства, яке у ті часи було найуспішнішим підприємством оборонного значення. Завдяки цій людині окрім заводу розбудовувалась інфраструктура району Варшави, збудували палац культури «Зоря», житлові будинки та гуртожитки для працівників. Замість невеликого цеху №2 в середині 70-х почали будувати новий найбільший цех заводу №2 у якому зараз налагодили виробництво електричних кабелів ДП «Електричні системи».

Коли почали копати котлован з-під землі дістали декілька кісток та черепів. У той час я не знав, що це могли бути сліди від кладовища, яке тут було на початку 20 сторіччя. Під час інших земельних робіт також розповідали про наявні знахідки між собою, але зацікавленості у ті часи ні в кого не було. Ті решки в період будівництва так там і залишались, а куди далі вони поділися невідомо. Цех тоді добудували і він був прийнятий в експлуатацію. » – розповідає Дмитро.

Нагадаємо, що нещодавно проводились археологічні пошукові роботи на території колишнього військового шпиталю на вулиці Стрілецькій. Археологи та історики розповідали про перші результати проведених ними робіт у Вінниці, а саме виявлення індивідуальних та масових місць поховання українських вояків.

Тоді директор Святослав Шеремета Львівського меморіально-пошукового центру «Доля» розповів, що роботи будуть проводитися і надалі. Їх також будуть проводити і на території 45-го заводу, де також за свідченнями мешканців та працівників заводу знаходили також поховання. Після проведення усіх робіт буде вирішуватися питання щодо того чи будуть проводити роботи з ексгумації тіл та встановлення меморіалу, адже саме у цьому місці було найбільше поховання вояків Галицької армії на теренах України
.

Попередня публікаціяНа Вінниччині відремонтували дорогу у Козятинському районі. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці відбувся Форум до Дня спільних дій в інтересах дітей