Вінниця вдруге долучилася до проведення Дня молодіжного місцевого самоврядування, повідомляють у міськраді.
Учнівські лідери з різних шкіл міста в цей день спробували себе у роли керівників органів місцевого самоврядування Вінницької міської об’єднаної територіальної громади. Цього року у зв’язку із пандемією коронавірусу захід відбувся у режимі онлайн. Учні поспілкувалися з міським головою, заступниками міського голови та керівниками структурних підрозділів міськради на важливі для громади теми.
«На жаль, цього року ми зібрались в онлайн-режимі. Я переконаний, що навіть у такому форматі продовження такої традиції Дня молодіжного місцевого самоврядування повинно бути обов’язковим. Хочу вас привітати із Всесвітнім днем дитини. Я переконаний, що без врахування потреб і інтересів молоді та без вашої безпосередньої участі фактично не можливий розвиток міста та країни. Символічно, що ця зустріч відбувається після першої установчої сесії Вінницької міської ради, і хотів би наголосити на тому, що 70% складу депутатів оновлено на сьогоднішній день. У нас представлено дуже багато молодих людей у різних сферах життєдіяльності. Я думаю, що завдяки вашій активній позиції, у наступних скликаннях ви теж маєте усі шанси представляти територіальну громаду у Вінницькій міській раді. Важливо, щоб ви цікавилися життям та історією свого міста», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.
Також очільник міста закликав усіх школярів долучитися до розробки «Стратегії 3:0». Адже важлива думка кожного вінничанина для розвитку територіальної громади на наступні десять років.
Голова дитячої дорадчої ради Володимир Додон, учень 11 класу ЗШ І-ІІІ ступенів №3, розповів, які завдання мають дитяча дорадча рада і дитячі омбудсмени та як вони працювали під час карантину.
«День молодіжного самоврядування – це свято молоді, яка в подальшому буде жити в цій країні і буде її розвивати. Хочу подякувати представникам органів місцевого самоврядування за те, що ми маємо можливість висловити своє бачення і до наших думок дослухаються. У нашому місті дуже багато зроблено для того, щоб діти розвивалися, щоб їхнє дитинство запам’яталося назавжди. Вінниця починається з тебе – і якщо ви хочете європейське місто і європейську країну, потрібно починати з себе: працювати, розвиватися та вкладати у свою країну якнайбільше», – додав Володимир Додон.
Заступник міського голови Андрій Очеретний під час спілкування з молоддю розповів про важливі проєкти, які реалізовуються у місті. А також зазначив, що у Вінниці є можливості та напрямки, які дозволять молоді самореалізовуватися.
У заступниці міського голови Галини Якубович діти цікавилися впровадженням соціальних і культурних проєктів, зокрема, у співпраці з інвесторами.
Також директори департаментів та структурних підрозділів міськради розповіли, як працює той чи інший департамент.
Довідка:
Вперше День місцевого самоврядування у Вінниці проведено у 2019 році в рамках глобальної ініціативи ЮНІСЕФ «Дитяча сесія». Ця акція традиційно проводиться по всьому світу 20 листопада з нагоди підписання Конвенції ООН з прав дитини.
Щорічно акцію підтримують лідери багатьох країн світу. Так, наприклад, у 2017 році до акції долучився Президент Франції Емануель Макрон та Прем’єр міністр Канади Джастін Трюдо. Минулого року в управління дітям віддали Європарламент і зал засідань Генасамблеї ООН.
У травні 2018 року Прем’єр-міністр України В. Гройсман провів «дитяче» засідання Уряду України. У різні роки акцію також підтримували президент Литви, прем’єр-міністри Словенії та Ірландії та багато інших країн світу.
Учні – учасники Дня молодіжного місцевого самоврядування отримають у подарунок брендовані блокноти із логотипом Вінниці. Варто відзначити, що до організації заходу долучилась стажер однієї з Програм Американської ради з міжнародної освіти Ірина Оніщенко.
Попередня публікаціяБіографічний довідник «Українська революція (1917-1921) в іменах: вінницькі сторінки», презентували у Вінниці
Наступна публікаціяУ Вінниці почали проводити реставрацію фасаду маєтку Миколи Оводова. Фото