Місцеві вибори на Вінниччині цьогоріч ніби й не випадають із загальних трендів, але й родзинок не позбавлені. Насамперед, через традиційно протестний до центральної влади електорат, місцевий колорит і цікаві персоналії учасників виборчого процесу. А також через появу нових регіональних проєктів, трансформацію «важковаговиків» напередодні виборів та амбіції, поховані новими вимогами до списків кандидатів у депутати.

Про це йдеться у матеріалі інформаційного агенства “Укрінформ”.

“Ситуація є приблизно схожою до інших областей: ми бачимо низхідні тренди загальнонаціональних політичних проєктів, висхідні – регіональних. Це відбувається не тому, що партії з місцевою специфікою зуміли запропонувати виборцям кращий образ майбутнього, а тому, що з переліку однаково малозмістовних продуктів люди можуть віддати перевагу «своїм». І ця ознака може зіграти вирішальну роль у мотивації виборців, адже нічого оригінального (за деякими винятками) партії та кандидати громадянам не пропонують”, – вважає Олександр Логінов.

Щодо партій, які зможуть подолати прохідний бар’єр, то політолог назвав кілька: «Українська стратегія», «Партія вінничан», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя».

“Подивимося дані соціологічного опитування «Рейтингу» по місту, які мої слова підтверджують. Фаворит – «Українська стратегія Гройсмана» з яскраво вираженою регіональною вінницькою специфікою (51,2% тих, хто визначився і мають намір прийти на вибори). На межі подолання 5-відсоткового бар’єру – «Партія вінничан», яка буквально за кілька тижнів виникла «з нічого». І навпаки, «Батьківщина» в обласному центрі вперше з 2002 року – практично за межею прохідного бар’єру”, – сказав Олександр Логінов.

Загалом, поборотися за симпатії мешканців Вінниці збираються 18 політичних партій. Окрім згаданих «Української стратегія» та «Партії вінничан», приблизно однакові шанси пройти до міської ради з рейтингом на межі 10-11% мають «Європейська солідарність» і «Слуга народу», а також «Опозиційна платформа – За життя» з «граничними» 4,7%. – зазначається у матеріалі “Укрінформ”.

Що ж до фаворитів виборів до Вінницької облради, то соціологи групи «Рейтинг» визначили, що лідером електоральних вподобань і тут є «Українська стратегія», за яку готові віддати свій голос 32,2% тих, хто братиме участь у виборах. Близько 16% готові підтримати «Слугу народу», майже по 11% – у «Батьківщини» та «Європейської солідарності», 6% – «ОПЗЖ». На межі подолання 5-відсоткового бар’єру – «Партія вінничан», «Радикальна партія» та «Сила і честь».

З приводу інтриги виборів міського голови Вінниці, то тут поки що інтрига відсутня. Мер обласного центру Сергій Моргунов має всі шанси бути переобраним.

Попередня публікаціяУ Вінниці ВНТУ святкує своє 60-річчя. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці на колишньому Хімпромі рецидивіст задушив 64-річну жінку