Сьогодні у Вінниці відбулася зустріч, на якій обговорювали включення об’єднаних територіальних громад в Національний механізм взаємодії щодо допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Учасники круглого столу піднімати актуальні питання, в тому числі йшлось про те, що криза, викликана пандемією COVID-19, все більше впливатиме на поширення торгівлі людьми у всьому світі. Адже люди втрачають свою роботу, або їхня заробітна плата знижується, що підвищує шанси пристати на ризиковані пропозиції і потрапити до рук торгівців людьми.

Круглий стіл пройшов у рамках проекту «Досвід поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, у Вінницькій області». Перед тим, як проводи цю зустріч, її організатори відвідали з робочими візитами 20 ОТГ і вже за круглим столом підбили підсумки цієї роботи та окреслили кроки на майбутнє.

У зустрічі взяв участь Посол, координатор ОБСЄ в Україні Генрік Вілладсен.

«Дякую, що запросили мене до чудового міста Вінниця, де сьогодні у нас є можливість ще раз обговорити важливі питання протидії торгівлі людьми. Усі ми знаємо, що торгівля людьми впливає на весь світ, в тому числі й на всі 57 країн-учасниць ОБСЄ. З поширенням пандемії COVID-19 світ зіштовхнувся з безпрецедентною загрозою суспільному здоров’ю, яка у свою чергу впливає на соціальний та економічний добробут нашого суспільства. Хоча загроза COVID-19 є світовою, все ж таким негативні наслідки відчуватимуть сильніше найбільш вразливі верстви населення. Багато міжнародних організацій, в тому числі й ОБСЄ, видавали попередження про те, що криза пандемії COVID-19 все більше впливатиме на загрозу поширення торгівлі людьми. Адже дехто втрачає свою роботу, у інших заробітна плата знижується, через це підвищуються шанси, що вони пристануть на ризиковані пропозиції і потраплять в руки торгівців людьми з метою трудової експлуатації», – зазначив Генрік Вілладсен.

Також він розповів, що торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації переміщається в онлайн сферу, де торгівці можуть мати більше впливу на постраждалих, а саме на жінок та дівчат.
«Діти під час карантину проводять більше часу онлайн, тому з більшою вірогідністю можуть постраждати від онлайн-грумінгу. У ці важкі та хаотичні часи для державної та місцевих влад важливо зміцнювати свої зусилля у боротьбі з торгівлею людьми та допомагати своїм спільнотам мінімізувати ризики постраждати від торгівлі людьми. За таких обставин роль координатора ОБСЄ в Україні, перш за все – підтримувати національні зусилля з посилення ініціатив, направлених на попередження та переслідування цього злочину та посилювати спроможність державної влади та місцевих спільнот надавати відповідну допомогу постраждалим. З початком реформи децентралізації, надзвичайно важливо включити об’єднані громади до числа інших стейкхолдерів, які роблять активний внесок до протидії торгівлі людьми. Мій офіс готовий підтримувати ці зусилля і саме сьогоднішній круглий стіл має на меті зміцнити таку ініціативу», – додав Генрік Вілладсен.

Також у круглому столі взяла участь заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.

Вона зазначила: «Я вітаю всіх учасників круглого столу у місті Вінниці. Передаю вітання і учасникам круглого столу, і пану Послу від імені міського голови Сергія Моргунова. Сьогоднішній захід дійсно піднімає питання, які зараз є актуальними як під час пандемії, так і у зв’язку з тим, що в країні є військовий конфлікт, який також відкриває певні питання, особливо перед тими громадянами, які є переселенцями і які знаходяться у кризових ситуаціях. Такі кризові ситуації ми бачимо вже і на рівні нашої територіальної громади. Якщо говорити про Вінницю, то 59 осіб мають статус людей, які постраждали від торгівлі людьми і з якими ми постійно працюємо. Я розумію, що найперше наше завдання – це проводити профілактичну, роз’яснювальну роботу, розповідати, що це явище, на жаль, існує, щоб було розуміння, які є права у людей, яку допомогу вони можуть отримати, які є механізми протидії цьому. Я знаю, що в цьому напрямку вже багато робиться, але я думаю, що завдяки співпраці з ОБСЄ ми напрацюємо і нові механізми, які потрібні нашим територіальним громадам».

Також Галина Якубович подякувала громадським організаціям, які активно працюють в напрямку протидії торгівлі людьми.

«Ми дуже вдячні ГО «Джерело надії», «Прогресивні жінки», тому що наші працівники постійно з ними співпрацюють, радяться в певних питаннях. Така співпраця дає нам можливість удосконалюватись, знаходити нові механізми і допомагати людям, які цього потребують. У цьому році ми провели кілька просвітницьких заходів. Ми бачимо, що люди цікавляться цим питанням, розуміючи, що ризиків у нашому глобальному світі є багато, а щоб їх долати потрібно бути обізнаним в цьому питанні. Дякую ОБСЄ. Це організація, яка завжди підтримує нас і переймається безпекою громадян в цілому світі. Тож, дякую за співпрацю і сподіваюся, що вона і в подальшому буде плідною», – сказала Галина Якубович.

Президентка ГО «Феміністичне об’єднання «Прогресивні жінки» Наталія Козлова зазначила, що Вінницький міський центр соціальних служб несе основне навантаження по реінтеграції людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Вона сказала: «Дякую вам за те, що ви берете людей з області, які з певних причин не хочуть, можливо, проводити реінтеграцію у себе на місці проживання, це пов’язано з конфіденційністю. Тому ми вдячні вам за роботу, підтримку, що знайшли можливість і механізми цих людей реінтегрувати».

Перша заступниця голови Вінницької облдержадміністрації Наталія Заболотна подякувала ОБСЄ за багаторічну підтримку у Вінницькій області у напрямку боротьби з торгівлею людьми.

«Завдячуючи міжсекторальній співпраці у Вінницькій області як з боку влади, так і з боку громадських організацій, ми дійсно маємо ті напрацьовані та дієві механізми, які дозволяють нам сьогодні з одного боку виявляти осіб, які постраждали від торгівлі людьми, з іншого боку – надавати їм допомогу і працювати на попередження цього ганебного явища», – сказала Наталія Заболотна.

Світлина від Вінницька міська рада.

Світлина від Вінницька міська рада.

Світлина від Вінницька міська рада.

Світлина від Вінницька міська рада.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці презентують путівник, його можна буде отримати безкоштовно пройшовши квест
Наступна публікаціяУ Вінниці правоохоронці затримали розшукуваного за крадіжку, він спав п’яний під лавкою