За інформацією, Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької облдержадміністрації, за даними виїзних обстежень, проведених фахівцями цього Департаменту спільно з керівниками господарств, через тривалу посуху і спеку в більшості південних та багатьох центральних районах області кукурудза та соняшник перебувають у критичному стані, повідомляє Теплицька районна державна адміністрація.

Спеціалісти встановили, що у Ямпільському, Могилів-Подільському, Бершадському, Теплицькому, Піщанському, Гайсинському, Чечельницькому, Чернівецькому, Шаргородському, Тростянецькому, Тульчинському та Оратівському районах, вегетація рослин кукурудзи та частково соняшнику практично припинилася. Внаслідок тривалої посухи і спеки в більшості південних та багатьох центральних районах області кукурудза та соняшник у критичному стані. Встановлено, що потенційна урожайність кукурудзи на площах які збереглися та сформували качан, перебуває в межах 17-22 ц/га, соняшнику – 8-13 ц/га. На гібридах кукурудзи з ФАО 380 та вище качани не сформовані. Під загрозою перебуває соя та цукровий буряк.

За підрахунками спеціалістів втрати врожаю зерна кукурудзи в поточному сезоні становитимуть до 40% від прогнозованого виробництва. На 25-30 % нижче прогнозованого очікується також урожай решти культур пізньої групи (соя, соняшник, цукрові буряки).

Критичні погодні умови поставили велику кількість дрібних та середніх фермерських господарств на межу банкрутства і ставлять під загрозу виконання ними договірних фінансових зобов’язань перед банківськими установами, постачальниками матеріально-технічних засобів виробництва та власниками земельних ділянок (паїв).

Враховуючи вищевикладене, а також беручи до уваги неодноразові звернення громадських організацій та аграріїв Вінниччини, обласна державна адміністрація планує ініціювати перед Кабінетом Міністрів України визнання  Вінницької області зоною стихійного лиха, що дасть можливість пролонгації банківських та товарних кредитів для господарств які знаходяться у вказаній зоні.

Для отримання можливості пролонгації банківських та товарних кредитів для господарств, які потрапили в зону стихійного лиха необхідно подати документи про форс-мажорні обставини, що склалися в господарствах для подальшого розгляду на засіданнях районної комісії з питань ТЕБ та НС.

Додатково повідомляємо, що вся загальна інформація щодо Порядку засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) окремо взятим суб’єктом господарювання розміщена також на сайті Торгово-промислової палати України у розділі «Послуги – Засвідчення форс-мажорних обставин», де розміщено форми заяв та зразки їх заповнення, а також тарифи, рахунок та акти (https://ucci.org.ua/services/zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin)

Попередня публікаціяНа Вінниччині згоріла господарча будівля
Наступна публікаціяУ Вінниці підприємці отримали пільги по сплаті за оренду комунального майна за програмою “Вінничани важливі”