Вінниця увійшла до топ-3 міст, де найбільше грошей витратили на капітальний ремонт доріг. На нього місцева влада витратила більше 75% коштів з бюджету, виділеного на всі типи ремонту і реконструкції доріг. Слідом за нею йдуть Чернівці та Кропивницький. Про це стало відомо з дослідження “Катати асфальт чи “закатати” в асфальт: чого досягли міста України?”, яке провели у Центрі спільних дій. 

Водночас частка відремонтованої дороги на одного жителя у місті становить близько 1,86 м2. При цьому місцева влада виділила менше 5% з бюджету міста на дорожньо-транспортну інфраструктуру загалом. 

“Нині в Україні існує два основних типи ремонту і реконструкції доріг – поточний та капітальний. Термін експлуатації дороги за поточного ремонту становить до 5 років, за капітального – до 10 років. Маємо розуміти, що стандарти проведення цих ремонтів дуже відрізняються. Утім, якщо ремонт дійсно провели за державними стандартами, то капітально відремонтована дорога, швидше за все, відслужить свої 10 років при її належному використанні”, – пише аналітик Центру спільних дій Костянтин Шокало. 

Якість доріг оцінили і місцеві жителі. За даними Міжнародного республіканського інституту, оцінки дорожньо-транспортної політики чинної місцевої влади жителів Вінниці були одними з найвищих. Крім цього, саме дорожню сферу вінничани вважають найбільш успішною. 

До слова, завдяки реформі децентралізації місцева влада отримала значно більше автономії у різних сферах, зокрема у дорожньо-транспортній. Тепер місцеві політики відповідають за стан дорожнього покриття у місті, тротуари та міжбудинкові проїзди, послуги громадського транспорту та стан шляхопроводів чи комунальних мереж. 

Напередодні місцевих виборів Центр спільних дій проаналізував повноваження місцевої влади у дорожньо-транспортній інфраструктурі. Детальніше про дорожню політику та фінансування цієї сфери у Вінниці та інших обласних центрів України, можна дізнатися у дослідженні Центру спільних дій за цим посиланням

Попередня публікаціяУ Вінниці розповіли подробиці проведення МіжНародного ВІННИЦіЯнського фестивалю
Наступна публікаціяНа Вінниччині судитимуть керівника районного відділу освіти за заволодіння бюджетними коштам