Днями на вул. Стрілецькій, вул. Київська до вул. Замостянська, почали облаштовувати велосмугу на проїжджій частині. На ділянці дороги нанесуть відповідну розмітку та встановлять дорожні знаки. Звуження проїжджої частини сприятиме інтуїтивному зниженню швидкості водіями автівок, а велосипедисти зможуть безпечно доїжджати з Київської на Замостя, повідомляє Вінницька міська рада.

Останнім часом в Україні загалом і у Вінниці зокрема активно використовують елементи системи «Traffic calming measures». Це європейський досвід, який включає комплекс заходів, спрямованих на створення умов для зменшення швидкості руху автомобілів. Звуження проїжджої частини – один із таких заходів.

Як зазначив архітектор Агенції просторового розвитку Максим Кравчук створення велосмуг за рахунок проїзної частини активно використовується в розвинених країнах, зокрема у Німеччині. Такий варіант не вимагає значних коштів, простий в реалізації, хоча і може бути застосований лише на вулицях з низькою інтенсивністю автомобільного руху.

«Вул. Стрілецька пов’язує північну частину Замостя з вул. Київська та центром міста, тому вона порівняно активно використовується велосипедистами, хоча і не забезпечена велоінфраструктурою. По вул. Стрілецька смуги руху мають надлишкову ширину – по 4,5 м, що не відповідає сучасним державним нормам. Це дає можливість відокремити на проїжджій частині велосипедні смуги та привести ширину смуг руху автомобілів у відповідність до нормативів. Менша ширина смуг стимулюватиме водіїв рухатися обережніше, а поява розмітки впорядкує велорух. Це підвищить безпеку для всіх учасників руху», – додав Максим Кравчук.

Головний спеціаліст відділу транспорту та зв’язку департаменту енергетики, транспорту та зв’язку міської ради Андрій Сорокін пояснив, що на вул. Стрілецька на відрізку від вул. Київська до вул. Замостянська звузять смуги руху для автівок до 3 метрів у кожному напрямку.

«Будуть створені велосмуги по 1,5 м, які з’єднають вул. Київську та вул. Замостянську. З непарної сторони вулиці будуть облаштовані паркомісця для автомобілів. Відповідно до нової організації дорожнього руху будуть встановлені дорожні знаки», – каже Андрій Сорокін.

Попередня публікаціяВіктор Бронюк про “Партію Вінничан”: Нам тут жити!
Наступна публікаціяУ Вінниці вздовж вулиці Стрілецької облаштовують велосмугу. Фото