Скульптор з Вінниччини Віктор Стукан – повний кавалер Орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого

Скульптор з Вінниччини Віктор Стукан – повний кавалер Орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого. Про це повідомляє Виконавчий комітет Хмільницької міської ради.

У січні ц.р. наш земляк, скульптор-монументаліст, меценат, Заслужений художник України, Почесний громадянин міста Хмільника і Хмільницького району Віктор Стукан став повним кавалером Орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого.
А це значить, що митець має всі три ордени цього святого: 111-го, 11-го та 1-го ступеня.

19 червня 2020 року Віктор Стукан отримав ще одну відзнаку – Орден Хреста, якою його нагороджено відповідно до указу митрополита Київського і всієї України Епіфанія від 21.01.2020 року за заслуги перед Помісною Українською Православною Церквою та побожним народом.

Варто зауважити, що майстер вже має у своєму арсеналі цілком заслужені високі церковні відзнаки та почесні державні нагороди.

Цю професію не можна назвати типовою. Хто обрав це непросте ремесло, має вміти малювати, креслити, ліпити. Цей особливий фах потребує художнього смаку, акуратності, терпіння, фізичної витривалості, готовності до копіткої праці, уваги до деталей, високого рівня концентрації й точності.

Уміння збалансувати усі ці якості й змусити їх функціонувати в унісон – одна із характерних рис талановитих людей. Притаманна вона і Віктору Стукану. Даний Богом дар і свої здібності він зумів розвинути та зробити справою всього життя. І попри те, що професія відбирає майже увесь час, а робочий процес іноді буває важким, митець не бачить для себе іншого трудового шляху відтоді, як у три роки вперше взяв у руки молоток.

У свої 60 Віктор Стукан сповнений ідей і задумів. Він закоханий у свою роботу. У рідному селі самотужки оригінально оздоблює автобусну зупинку старовинними предметами інтер’єру, які вдається роздобути. Хоче, щоб людям не було нудно в очікуванні транспорту, щоб його вироби спонукали до роздумів, щоб залишилась пам’ять. Засмучується, коли невігласи псують створене руками майстра.

З теплотою і великою повагою згадує своїх батьків. Любить свою малу батьківщину. Сумує через невдачі, щиро радіє успіхам у своїй нелегкій роботі. І головне: цій творчій людині є ще багато чого сказати через свої мистецькі вироби.

Зичимо невтомному митцеві міцного здоров’я, добра, миру, добробуту, нових творчих здобутків та Божого благословення на довгі роки!

Попередня публікаціяУ Вінниці збирають кошти на допомогу Дмитру Шилову
Наступна публікаціяУ Вінниці проводять ремонт дворів на вулиці Ширшова. Фоторепортаж