У Вінниці розвиватимуть соціальне підприємництво

Сьогодні, під час сесії міської ради, депутати затвердили Програму розвитку соціального підприємництва на території Вінницької міської ОТГ на 2020-2022 роки. У планах – збільшення кількості працевлаштованих людей з інвалідністю та інших груп, які потребують підтримки. Також – запровадження культури соціального інвестування у бізнес-середовищі. Передбачено й збільшення кількості соціальних підприємств (СП) у місті тощо, повідомляє Вінницька міська рада.

Програму розробляв департамент економіки і інвестицій у співпраці з департаментом соціальної політики  Вінницької міської ради та за експертної підтримки Проекту «ПРОМІС: Партнерство для розвитку міст». 

До роботи були залучені всі основні зацікавлені сторони: діючі соціальні підприємці; представники громадськості, які планують запустити соціальні підприємства найближчим часом; представники МСП та соціально-відповідального бізнесу; викладачі закладів вищої освіти та інші.Програма направлена на підтримку розвитку соціально-орієнтованого підприємництва, залучення соціально-незахищених груп населення до підприємницької діяльності. А також – поширення кращих практик соціального підприємництва для вирішення наявних соціальних викликів досягнення позитивних соціальних змін.

Стратегічна мета Програми – розбудова екосистеми для розвитку соціального підприємництва у Вінницькій міській ОТГ. План заходів з реалізації Програми передбачає загалом 29 проектів. 

Досягнення стратегічної мети планується шляхом зосередження на 6 цілях:– Впровадження інституційної підтримки соціального підприємництва та соціальних інновацій.– Популяризація культури соціального підприємництва.– Вимірювання соціального впливу та промоція соціальної звітності.– Розвиток бізнес-навичок та підтримка розвитку соціального бізнесу.– Сприяння вільному доступу до ринків для соціальних підприємців. – Створення фінансових інструментів для розвитку соціального підприємництва.

Впровадження проектів Програми сприятиме досягненню ряду позитивних соціально-економічних результатів, зокрема, у короткостроковій та довгостроковій перспективах. Серед основних короткострокових результатів заплановано визначення ключових інституції, відповідальних за розвиток соціального підприємництва на території міської ОТГ.  Також – розроблення та впровадження системи моніторингу та оцінки стану розвитку соціального підприємництва на території міської ОТГ. 

Крім того, серед короткострокових результатів заплановано висвітлення інформації про діяльність соціальних підприємців доступною на сайті ВМР, ознайомити з концепцією соціального підприємництва шкільну та студентську молодь Вінницької міської ОТГ. 
Також у планах – сформувати у місті пул консультантів та експертів з питань розвитку СП аби забезпечити соціальним підприємцям легкий доступ до консультацій з розвитку бізнеса. Для соціальних підприємців будуть створені умови для активної участі у заходах для МСП та різноманітних міських ярмарках, виставках та інших публічних заходах.

Щодо довгострокових результатів, то планується, що на базі ЗВО ОТГ міста викладатимуться курси з «Соціального підприємництва» на різних спеціальностях. На базі кількох шкіл та ЗВО запрацюють шкільні та молодіжні СП. Заплановано збільшення на базі СП кількості працевлаштованих людей з інвалідністю та інших соціально-вразливих груп, які потребують захисту та підтримки тощо.

Попередня публікаціяВінницю відзначили в Раді Європи
Наступна публікаціяКарантин на Вінниччині подовжать до 22 червня але послаблять уже сьогодні