Що у кого і за скільки закуповували опорні лікарні Вінниччини для боротьби з COVID-19

Вінницькі спеціалісти Дозорро дослідили закупівлі для опорних лікарень Вінниччини. Результат – рекордна для Вінниччини кількість хворих на коронавірус в найменш забезпеченій лікарні.

Яка різниця в ціні на засоби індивідуального захисту в закупівлях опорних лікарень?

Хто найдорожчий постачальник?

Чи є лікарні, що не здійснюють закупівлі по спеціальній процедурі «Звіт по  COVID-19»?

На ці та інші питання відповідь у цьому матеріалі.

У Вінницькій області для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом визначені 10 опорних лікарень:

Вінницька міська клінічна лікарня №1

Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня Вінницької обласної ради

Вінницька центральна районна лікарня Вінницької районної ради

Калинівська центральна районна лікарня Калинівської райради

Козятинська центральна районна лікарня Козятинської районної ради

Хмільницька центральна районна лікарня Хмільницької райради

Жмеринська центральна районна лікарня Жмеринської райради

Шаргородська центральна районна лікарня Шаргородської райради

Могилів-Подільська окружна лікарня інтенсивного лікування Могилів-Подільської міської ради

Тростянецька центральна районна лікарня.

Аналітична система Youcontrol за підтримки Директорату з питань регіональної політики та децентралізації Офісу Президента України розробила карту медичного забезпечення.  Згідно з даними цієї карти найбільш забезпечена засобами індивідуального захисту  Тростянецька ЦРЛ, найменше – Вінницька МКЛ № 1.

Тож вінницькі аналітики Дозорро вирішили перевірити закупівлі в Прозорро по всіх опорних лікарнях Вінницької області.

Верховна Рада України прийняла закон, яким спростила процедуру закупівель на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), Кабмін в свою чергу затвердив відповідною Постановою порядок проведення та перелік товарів, робіт і послуг на виконання цього закону.

Станом на 21 квітня 2020р., за місяць дії цих норм, вінницькі опорні лікарні провели закупівель за новим форматом від 37 – Вінницька МКЛ № 1 до 0 – Шаргородська ЦРЛ.

В переважній більшості вінницькі лікарні дотримуються вимог Закону і Постанови, але є і не дуже обізнані. Це Шаргородська ЦРЛ, яка проводила закупівлі по COVID-19  через звичний для них «Звіт про укладені договори» та Вінницька ЦРЛ, яка навпаки через  закупівлі по COVID-19  купувала відра та тази

Привернули увагу аналітиків ціни на однакові групи товарів у різних лікарень.

Так, маски-респіратори FFP 2 без клапана Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня купила по 25 грн., то Вінницька ЦРЛ – 150грн. Майже за такою ж ціною (142,40грн) Тростянецька ЦРЛ купила такі ж респіратори тільки з клапаном.  Респіратори FFP 3 Вінницька ЦРЛ 15 квітня придбала по 220 грн., хоча на день раніше, 14 квітня, Вінницька МКЛ швидкої медичної допомоги закупила аналогічні респіратори по 140 грн.

Вигідним постачальником респіраторів для лікарень є ФОП Заболотна Л.О., так як і найдорожчим є також ФОП – але Іскренко І.В.  Якби Вінницька ЦРЛ придбала респіратори у ФОП Заболотної, то їх замість 70 шт. було б 420!

Лише 4 лікарні закуповували рукавички. Ціна на них коливається  від 2,40 грн в Жмеринській ЦРЛ до 12,40 в Могилів-Подільській окружній лікарні інтенсивного лікування. Максимальну кількість рукавичок закупила Жмеринська ЦРЛ – 11 050 пар.

Тести купили дві лікані – Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна забезпечила себе тестами «Wondfo на антитіла до SARS-CoV-2 №1» і Могилів-Подільській окружній лікарні інтенсивного лікування – Швидкий тест COVID-19. Ціна на тести на перевищувала 300 грн.

Справжнім викликом для лікарень стало придбання апаратів штучної вентиляції легень. Ціни на них неймовірно зросли і пошук постачальників став певний тестом на швидкість та везіння. Але аналізуючи інформацію в системі Прозорро, стає зрозумілим, що далеко не всі лікарні прийняли цей виклик і шукали такі життєво-важливі прибори. 

На 10 опорних лікарень було придбано 20 апаратів штучної вентиляції легень. Із них 19 купила Вінницька МКЛ № 1 і 1 – Тростянецька ЦРЛ.

За даними карти медичного забезпечення лише 1 апарат ШВЛ є в наявності в Тростянецькій ЦРЛ і 2 – в Калинівській.

“Окремо варто зазначити, що найбільша кількість захворівших на коронавірус у Вінницькій області на Великдень було зафіксовано в Калинівському районі – 68 людей. В Прозорро Калинівська опорна лікарня  провела лише 3  закупівлі по COVID-19  на фармпродукцію. Тож не дивно, що з таким рівнем забезпечення лікарня просто не має змоги в повній мірі надавати допомогу хворим”, – каже регіональний координатор Дозорро у Вінницькій області Юлія Грига.

Попередня публікаціяДесять позапарламентських партій застерігають “Слугу народу” від політичної узурпації. Заява
Наступна публікаціяНа Вінниччині знищили 19 артилерійських снарядів