Історія успішного розірвання договору про оренду землі на Вінниччині в Барському районі

Ситуація типова для Вінницької області та для України взагалі. Адже як до журналістів так і до правників часто звертаються орендодавці паїв, що не можуть розірвати угоду оренди землі. Успішною юридичною практикою розірвання такої угоди з журналістами Вінниця Прес Поінт поділився фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

Отже, в Барське бюро правової допомоги звернулась громадянка Олена, щоб отримати фахову юридичну допомогу і розірвати договір оренди землі. Адже, орендар тривалий час не сплачував їй орендну плату за використання землі сільськогосподарського призначення.

«Як виявилось, проблема жінки полягала в тому, що вона довгий час не отримувала орендної плати за використання земельної ділянки, яка належить їй на праві приватної власності, відповідно несла збитки. Зі  слів клієнтки- орендар зник, місцезнаходження його не  відомо, як тепер діяти у такому випадку вона не знає», – розповідає юрист Барського бюро Сергій Орищук. 

За словами фахівця, у пані Олени не було на руках договору оренди землі. Тож, довелось, договір оренди землі з усіма необхідними додатками отримувати у відділі Держгеокадастру Барського району. Адже без цих документів не можна написати позов та отримати задоволення позовних вимог.

До Барського бюро правової допомоги жінка звернулась не вперше

Ще до моменту звернення у суд з позовом, жінка неодноразово зверталась по безоплатну первинну правову допомогу в Барське бюро. Їй допомагали підготувати звернення до орендаря – юридичної особи та його директора з приводу розірвання договору оренди землі та укладення відповідної додаткової угоди. Але всі листи були проігноровані, а лист на юридичну особу взагалі повернувся назад до пані Олени за відсутності адресата за його місцезнаходженням.

З метою отримання додаткових належних доказів, щодо неотримання орендної плати клієнткою, юристом Барського бюро Сергієм Орищуком  було підготовлено запит до Барського відділення Жмеринського управління ГУ ДФС у Вінницькій області про надання відповідної інформації щодо сплати орендної плати ТОВ  на користь клієнтки Олени, а отримавши відповідь  підготовлено  клопотання до суду про долучення доказів по справі, щодо систематичного порушення умов договору в частині сплати орендної плати за землю.

Відповідач у суд не з’явився

Справа призначалась до розгляду неодноразово, у зв’язку з неявкою відповідача по справі, а також, коли не було відомостей про отримання повідомлення відповідачем про розгляд справи в суді.

Статтею 31 ЗУ «Про оренду землі» встановлено, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Абзацом 3 пункту 8 Постанови Пленуму Верховного суду України від 16.04.2004 № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ»  встановлено, що питання про дострокове припинення користування землею на умовах оренди вирішується шляхом пред’явлення позову про розірвання договору.

Нормами ст. 792 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) передбачено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до п. 9 та 11 Договору оренди землі відповідач зобов’язався протягом строку дії договору за кожен рік користування земельною ділянкою сплачувати 3,2% від нормативної грошової оцінки даної земельної ділянки, визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, не пізніше 31 грудня кожного року. В 2009 році нормативна грошова оцінка земельної ділянки становила 10353,52 (десять тисяч триста п’ятдесят три гривні) 52 коп., а отже розмір орендної плати за умовами договору оренди землі в  2009 році склав 331,31 грн.

Однак відповідач порушив свої зобов’язання щодо своєчасності розрахунку за користування земельною ділянкою.

Договір оренди врешті розірвали

При погодженні з Відповідачем строку сплати орендної плати за користування земельною ділянкою, який відповідно до ст. 15 ЗУ «Про оренду землі» є істотною умовою договору оренди землі, позивач розраховувала на отримання  необхідних їй обігових грошових коштів. У зв’язку з порушенням строку сплати орендної плати, вона була позбавлена  можливості  отримання матеріальних благ, на які вона розраховувала при укладені договору оренди землі.

Відповідно до п. д) ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України підставами припинення права користування земельною ділянкою є зокрема систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Аналіз указаних норм Закону дає підстави для висновку про те, що у разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки, дана обставина може бути підставою для розірвання такого договору.

Заочним рішенням  позовну заяву про розірвання договору оренди землі було задоволено Барським районним судом та відповідно розірвано договір оренди земельної ділянки між громадянкою Оленою та ТОВ, стягнуто з відповідача судові витрати по справі в сумі 768,40 гривень.

Адреси та контакти центрів з надання БВПД можна переглянути тут:  https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

Єдиний всеукраїнський номер системи БПД : 0-800-213-103 (з стаціонарних та мобільних телефонів на території України). 

Попередня публікаціяДе та коли у Вінниці в травні відключатимуть гарячу воду
Наступна публікаціяУ Вінниці представники спецфонду «СтопВірус» передали для швидкої медичної допомоги та лікарні №1 чергову допомогу. Фото