У Вінниці пустять «з молотка» завод «Кристал» продаж може знищити унікальне діамантове виробництво

Фонд держмайна виставив на приватизацію ювелірний завод «Кристал», з повідомленням про об’єкт приватизації можна ознайомитись на сайті фонду. Ціна лота та старт продажу іще не об’явлені.

Реалізований – приватизований завод буде як ціле, працююче підприємство. До яких змін призведе приватизація держпідприємства та чи доцільно це у сучасних умовах, журналісти Вінниця Прес Поінт запитали у експерта, економіста, Андрія Гижка.

Отже за словами експерта, приватизація ДП «Кристал» давно очікуваний і вимушений крок. Незважаючи на те, що підприємство єдине і унікальне в Україні по обробці діамантів та випуску продукції з них, воно було доведене до межі банкрутства.

«Основна сировина для обробки знаходиться в Російській Федерації на Кольському півострові. З початку 2000-х років підприємство постійно відчувало проблеми із постачанням сировини, а після 2010 року взагалі було змушене шукати постачальників з Африки та інших держав. До того ж продукція підприємства є надзвичайно високоякісна і відповідно дороговартісна, тому й термін реалізації складав півроку-рік (адже прикраси ДП «Кристал» не на кожен день). Тому підприємству постійно не вистачало обігових коштів. Виходом з ситуаціі могло бути перехід на частковий випуск звичайної ювелірної продукції бездорогоцінного каміння, але це знову ж таки потребувало б коштів для переоснащення виробництва. Держава як власник підприємства не інвестувала в виробництво, перебої з сировиною та нехватка коштів призвели до мінімізації виробництва в один невеликий цех і суттєве скорочення персоналу. Приватизація та пошук ефективного інвестора – це крок, який треба було зробити ще 20 років тому. Сьогоднішня приватизація навряд чи відбудеться швидко. Адже оціночна вартість є надзвичайно високою, а в умовах економічної кризи взагалі пошук інвестора ускладнюються. За такої ціни можливих два варіанти – приватизація затягнеться ще га кілька років або з викуп буде здійснено виключно заради місця розташування та інфраструктури. Обидва варіанти є руйнівними для ДП «Кристал» як унікального ювелірного виробництва», – пояснює Андрій Гижко.  

Довідково: Завод «Кристал» — унікальне підприємство, єдине подібного роду в Україні. З 1973 року працює на світовому ринку обробки природних ювелірних алмазів в діаманти в сегменті «преміум класу». За часів СРСР завод входив алмазно-діамантовий комплекс, що складався з семи потужних підприємств, які працювали за єдиними технічними умовами. Комплекс розпався які і СРСР. На сьогодні залишилось два заводи: по одному в Росії та Україні. У нашій державі таким підприємством є Вінницький завод «Кристал».

Попередня публікаціяВінничан закликають піклуватися про сусідів у соціальному ролику
Наступна публікаціяНа Вінниччині рятувальники розрізали машину щоб дістати водія