Як вберегти в кишені 17 тисяч гривень, пояснили фахівці безоплатної правової допомоги. ВІДЕО

Працівники  Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Вінницькій області зібрали 5-найактуальніших запитань громадян, які отримали фахівці центрів правової допомоги та пояснили, яких саме правил карантину потрібно дотримуватись вінничанам, щоб не отримати штраф у 17 тисяч гривень. Отже, постановою КМУ №255 було внесено зміни до постанови КМУ №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Основні заборони, які почали діяти з 6 квітня 2020 року на території України:

  • знаходження в громадських місцях без засобів індивідуального захисту (маска, респіратор, в т.ч. виготовлені самостійно);
  • переміщення по вулиці групою більше 2 осіб, за винятком супроводу дітей або службової необхідності;
  • особам до 14 років заборонено перебувати в громадських місцях без супроводу батьків, опікунів або повнолітніх родичів;
    перебування на вулиці без документів, що засвідчують особу; відвідування спортивних і дитячих майданчиків;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових, прибережних зон, за винятком необхідності вигулу домашніх тварин однією людиною;
  • відвідування установ паліативної допомоги, органів соцзахисту населення;
  • відвідування навчальних закладів;
  • проведення будь-яких масових заходів (культурних, спортивних, релігійних, громадських), за винятком заходів для забезпечення роботи органів влади.

Більш детально ознайомитись із внесеними змінами у постанові КМУ №211

“Як результат в соцмережах «небайдужі» громадяни почали поширювати не лише інформацію з офіційних джерел щодо посилення заходів в період запровадження карантину, а й інші матеріали, які не мають під собою законного обґрунтування, тобто «фейки», які заполонили мережу Інтернет з неймовірною швидкістю. Тому працівники  регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області зібрали 5-найактуальніших запитань громадян, які отримали фахівці центрів правової допомоги у Вінницькій області”, – розповідають у Вінницькому регіональному центрі БВПД.

Отже –5 топових запитань та відповідно  роз’яснення фахівців РЦ з надання БВПД у Вінницькій області .

Запитання:

Де потрібно носити захисну маску чи респіратор і що таке «громадське місце»?

Поняття «громадське місце» (далі- ГМ) врегульовано ЗУ «Про попередження та вживання тютюнових виробів…» (ст. 1) та ЗУ «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» (п. 5 ч. 3 ст. 13).

Згідно з першим Законом, ГМ – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно , чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, у т.ч. під‘їзди, підземні переходи, стадіони.

У другому Законі  ГМ – це клуби, кінотеатри, стадіони.

Звертаємо увагу!!! Перелік громадських місць може бути розширено місцевою, сільською, селищною радою. Тож рекомендуємо громадянам одразу одягати маску/респіратор, як тільки Ви вийшли за поріг вашої квартири чи будинку.

Чи повинні магазини, банки, аптеки та інші установи забезпечувати громадян масками для індивідуального захисту?

Ні, магазини, банки, аптеки та інші установи не повинні забезпечувати  відвідувачів засобами індивідуального захисту(маски, респіратори).  В постанові КМУ №211 зазначено «за умови забезпечення персоналу (зокрема захист обличчя та очей) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно(тут акцентуємо вашу увагу – на тому, що вхід в зазначені заклади/установи відбувається за наявності у вас маски/респіратора, навіть пошитої самостійно), перебування в приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів торговельної площі, а також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів (відстань між відвідувачами, обробка кошиків для продуктів харчування антисептичними засобами) ;

Можна вигулювати виключно собак чи інших домашніх тварин?  Якщо я буду вигулювати  домашню тварину в парку, сквері, тощо, оскільки я проживаю поряд із парком, чи можуть мене оштрафувати ?

Насамперед,  під поняття «домашня тварина» підпадають «собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі» (ЗУ «Про захист тварин…»).

Дозволено вигулювати домашніх тварин біля дому, під’їзду  громадянами у кількості-2 осіб та за наявності на обличчі маски/респіратора. Щодо скверів,  парків та інших громадських місць- рекомендуємо утриматись від відвідування та вигулу  домашніх улюбленців на період запровадження карантину, але як виняток,  якщо ви все-таки проживаєте поряд із парком і інших місць для вигулу немає, то здійснювати вигул ви можете виключно 1 особою та не більше 2-разів на день.

Чи можна їхати на велосипеді,  мопеді, мотоколесі, гідро скутері  по парку  та чи  потрібно у такому випадку бути в масці?

У постанові КМУ № 211  про велосипеди нічого не сказано, тож сімейна прогулянка на велосипедах з дитиною теоретично можлива. За одним але — в парки, сквери і тому подібне не можна. З дитиною також не можна на дорогу. Тобто якщо хочете, можете покататись тротуарами. Також розглянумо ситуацію, що ви змушені добиратись велосипедом на роботу та з роботи додому, у такому випадку зробіть ксерокопію документів, які підтверджують ваше місце роботи та місця проживання.

  Чи будуть отримувати штрафи люди похилого віку( саме 60-річного віку), які  вийшли з будинку до магазину чи аптеки для самостійної  купівлі продуктів чи ліків, або взагалі працюють, адже Кабміном озвучено саме перебування  таких осіб дома, тобто самоізоляція на перід оголошення карантину, тобто до 24 квітня 2020 року. 

У постанові КМУ № 211 зазначено, «що особами, які потребують самоізоляції, є особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури» .

Якщо розглядати осіб, які досягли 60-річного віку, вони можуть відвідувати аптеки та магазини, але виключно лише ті, які  знаходяться на відстані 2-км від житла, в якому вони проживають. Стосовно штрафів, особи похилого віку, можуть отримати штраф у випадку 2-разового порушення умов самоізоляції.

Контроль за дотриманням режиму самоізоляції здійснюється працівниками Національної поліції та Національної гвардії, працівниками державних установ Міністерства охорони здоров’я епідеміологічного профілю, уповноваженими органами місцевого самоврядування посадовими особами, у тому числі з використанням мобільного додатка Єдиного державного веб-порталу електронних послуг

Також наголошуємо про заборону відвідувати спортивні та дитячі майданчики, перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус ( права, паспорт, закордонний паспорт чи військовий квиток. Документи у додатку Дія теж підходять.)

Щодо прогулянок дітей, які не досягли 14-річного віку, рекомендуємо батькам, усиновлювачам, батькам-вихователям, прийомним батькам та іншим особам, які здійснюють догляд за дітьми та  повнолітнім родичам дитини забезпечувати супровід дітей та відповідно перебувати в масках/респіраторах для індивідуального захисту.

Наголошуємо, що переміщення дорослих осіб по місту, в громадських місцях, по вулицях здійснюється у кількості не більше 2-осіб, окрім випадків супроводу дітей та службової необхідності.

Будьте уважні та зберігайте спокій. За можливості – залишайтесь вдома. У випадку необхідності залишити помешкання та вийти до магазину, аптеки, тощо –обов’язково одягайте маску та беріть з собою документи, які посвідчують вашу особу.

Куди звернутись під час карантину, аби отримати детальну правову консультацію:

  • зателефонуйте на безкоштовний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103
  • напишіть на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД) – https://www.legalaid.gov.ua/
  • прочитайте правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоріть її у нашому чаті – https://t.me/ualegalaidchat
Попередня публікаціяНа Вінниччині для підприємців які постачають медобладнання та ліки для боротьби з COVID-19 відмінили ПДВ. ІНФОГРАФІКА
Наступна публікаціяВінницька міська рада передала респіратори “Центру матері та дитини”