Як отримати відпустку, на час карантину, за власний рахунок батькам дітей до 14 років пояснили у Вінниці

Відпустка за власний рахунок чи звільнення або як діяти батькам дітей на період запровадження карантину, пояснили читачам Вінниця Прес Поінт фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Вінницькій області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 року №239 щодо продовження карантину передбачено запровадження надзвичайної ситуації на всій території України та продовження карантину до 24 квітня 2020року.

До цього режим надзвичайної ситуації був введений у Київській, Житомирській, Чернівецькій, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Донецькій, Тернопільській, Черкаській, Запорізькій областях та у Києві.

Відповідно школи, дитсадочки, інші навчальні заклади закриті, а навчання проходить у дистанційній формі. Чудово, якщо за дитиною може доглянути бабуся, дідусь, няня, близький родич, і ви маєте змогу піти на роботу, але як діяти, коли поряд немає рідних, яким можна доручити догляд за дитиною.

Кому дають відпустку

Отже, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги звертають увагу, що відповідно до п. 3-1 ч. 1 ст. 25 ЗУ «Про відпустки» передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18 (батько, дід, баба, інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, тощо).  цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років, на період оголошення карантину на відповідній території. Перевага такої відпустки – ви доглядаєте за дитиною, недолік-без отримання заробітної плати.

Підстави для отримання відпустки

З колом осіб, які мають право на отримання такої відпустки визначились, тепер переходимо щодо підстав надання відпустки. Період на який запроваджений карантин має бути підтверджений документально. Отже, документами, для працівників, які хочуть оформити відпустку для догляду за дитиною, на період запровадження карантину, можуть бути довідки з навчальних закладів або копії наказів про призупинення навчального процесу.

Далі працівник має подати роботодавцю заяву про надання такої відпустки та копію свідоцтва про народження дитини. Також слід врахувати, що відпустка без збереження заробітної плати надається за згодою сторін-працівника та роботодавця.

У читачів цієї статті може виникнути запитання: «Чи може працівник, який не має дітей віком до 14-років, взяти відпустку на період запровадження карантину?»

Фахівці відповідають: відповідно до статті 26 ЗУ «Про відпустки». За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік. Роботодавець зі своєї сторони може як надати її працівникові, так і відмовити та перевести трудові відносини у режим дистанційної роботи чи простою, тощо.

У випадку, що стосується питання надання відпустки батьку, матері, іншим родичам, тощо для догляду за дитиною віком до 14-років на період запровадження карантину, роботодавець розглянувши заяву працівника, зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину). Пунктом 3-1 ч.1 статті 25 Закону «Про відпустки» передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати надається на період оголошення карантину на відповідній території.

“Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби може продовжуватися та запроваджуватися кілька разів протягом року, така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки впродовж року буде відповідних подій”, – пояснює Сергій Фролов, виконуючий обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

Фахівець наголошує також на тому, що відпустка припиняється за заявою працівника або із закінченням карантину чи в день, коли заклади освіти відкриваються для відвідуваннями дітьми. Дізнавшись із відкритих джерел про дострокову відміну карантину або про відкриття закладів освіти для відвідування дітьми, працівник повинен не пізніше дня, наступного за останнім днем карантину, або дня, коли заклади освіти відкрито для відвідування дітьми, стати до роботи.

Час відпустки, передбаченої п. 3-1 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки», не впливає на кількість календарних днів відпустки, передбачених ч. 1 ст. 26 ЗУ «Про відпустки».

Правові роз’яснення щодо відпусток надав: Сергій Фролов, виконуючий обов’язки директора Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

Також, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги  нагадують, що за роз’ясненнями та зп консультацією можна звернутись дистанційно:

через єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги за номером: 0-800-213-103,

зателефонувавши до Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області за номерами: (0432) 67-39-99, (067)–313–66–57 або (093)–737–80–50,

надіслати Ваш запит на електронну чи поштову адресу найближчого місцевого центру. Адреси центрів/бюро правової допомоги за посиланням:
https://www.legalaid.gov.ua/tsentry, користатись правовою вікіпедією, маючи доступ до мережі Інтернет та не виходячи з дому, посилання: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Попередня публікаціяНа Вінниччині судді Апеляційного адміністративного суду збирають кошти для боротьби з COVID-19
Наступна публікаціяНа Вінниччині керівник фермерського господарства отримував допомогу по безробіттю