У Вінницькому краєзнавчому музеї відкрили виставку «Буремні події Української революції 1917-1921 років на теренах Поділля»

Вчора, 25 лютого, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї презентували краєзнавчу виставку «Буремні події Української революції 1917-1921 років на теренах Поділля», створену у рамках реалізації громадською організацією «Асоціація музеїв Вінниччини» одноіменного проєкту.

Нагадаємо, що зазначений проєкт став одним із переможців конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надавалася фінансова підтримка у 2019 році за рахунок коштів обласного бюджету.

На виставці представлені документи, світлини часописи періоду Визвольних змагань (1917-1921) з фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею та Державного архіву Вінницької області, а також приватних колекцій.

«Враховуючи сьогоднішні реалії зростання суспільного інтересу до героїчної славетної історії нашого краю, надзвичайно актуальним є дослідження та узагальнення подій і наслідків Української революції 1917-1921 років на теренах Поділля та популяризація матеріалів про перебіг цих подій серед вінничан. Вкрай важливо на прикладі звитяжної долі борців за Незалежність України, жертовності і перемог наших земляків під час розбудови національної держави в добу Української революції, сформувати активну життєву позицію, патріотизм та любов до Батьківщини у сучасного підростаючого покоління. Адже уславлена історична роль Подільського регіону в утвердженні національної державності спонукає до шанобливого ставлення сучасників до історико-культурної спадщини краю, пробуджує інтерес до минулих героїчних сторінок історії та розвиває відчуття гордості за свій край», – зазначила директорка обласного краєзнавчого музею, голова громадської організації «Асоціація музеїв Вінниччини» Катерина Висоцька.

Історична довідка

Важливою віхою на шляху здобуття незалежності стали події Української революції 1917-1921 років, коли різні національні уряди: Центральна Рада, Гетьманат, Директорія намагалися перемогти у боротьбі за суверенітет України. В епіцентрі цих подій було Поділля, де впродовж зазначеного періоду неодноразово змінювалася влада, перебували урядові структури Української Народної Республіки, діяли регулярні військові з’єднання та повстанські загони.

У той час відстояти незалежність України не вдалося у зв’язку із зовнішньо- та внутрішньополітичними обставинами, значною військовою перевагою противника. Але саме на фундаменті Української національної революції постала сучасна незалежна суверенна Українська держава, ідеться в повідомленні на сайті Вінницької ОДА.

Попередня публікаціяШестеро за кермом напідпитку, а один зовсім нетверезий – результати нічного патрулювання поліції Вінниччини
Наступна публікаціяВінничанин у петиції пропонує змінити всю транспортну схему міста новими необхідними маршрутами