Заступник міського голови: Прогнозований зовнішньоторговельний оборот на 2020 рік у Вінниці – 1,9 мільярдів доларів США

На початку року, журналісти ПресПоінт взяли інтерв’ю в колишнього заступника губернатора області, економіста Андрія Гижка. За його словами, є кілька негативних чинників що погано вплинуть на економіку як області так і України в цілому. Це доларизація економіки, закриття підприємств, високі кредитні ставки для бізнесу та низька інвестиційна привабливість. Своє бачення економічного розвитку міста мають у міськраді, так економіст діючий заступник міського голови Андрій Очеретний розповідає, що позитивну економічну динаміку вдасться зберегти.

У Вінниці все буде добре – з економікою, обіцяють в міськраді

Які перспективи для Вінниці, та чи зможуть вінницькі бізнесмени подолати 2020 рік, чи зможуть розвивати бізнес і створювати робочі місця, та зрештою, яка підтримка є для них у рідному місті, розповів журналістам Преспоінт, економіст, заступник міського голови, Андрій Очеретний.

За словами Андрія Очеретного, обсяг зовнішньоторговельного обороту на 2020 рік прогнозується на рівні 1,9 млрд доларів США, в тому числі за рахунок експортних операцій – в сумі майже 1,2 млрд доларів США.

Промисловість

Збереження позитивної динаміки передбачається за рахунок обсягів випуску продукції підприємствами харчової промисловості, орієнтованими на внутрішній ринок, та збільшення експорту продукції  провідними підприємствами переробної галузі, зокрема:  ПрАТ «Вінницький олійножировий комбінат», ТОВ «Аграна Фрут Україна», ТОВ підприємство «АВІС», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика».  Прогнозний обсяг реалізованої промисловими підприємствами Вінницької міської ОТГ продукції, товарів та послуг на 2020 рік складе 40,0 мільярдів гривень при очікуваному обсязі реалізованої продукції в 2019 році на рівні 34,2 мільярдів гривень. 

Як розповідає заступник міського голови, обсяг прямих інвестицій на 2020 рік очікується на рівні 170 млн доларів США. Збільшення надходжень інвестицій очікується як на діючі підприємства, до статутного капіталу яких входить іноземний капітал, так і на реалізацію масштабних інвестиційних проектів. Так, у 2020 році планується залучення інвестицій на:

ТОВ «Укро-експертпостач» – для продовження будівництва І черги заводу з виробництва лецитину на території Вінницького індустріального парку;

ТОВ «Хед  Вінниця» – на початок будівництва І черги заводу з виробництва спорядження для зимових видів спорту на території індустріального парку «Вінтер Спорт»;

Ринок праці

За прогнозом Андрія Очеретного, не очікується особливих потрясінь і на ринку праці.  Чисельність зайнятих економічною діяльністю (без урахування малого бізнесу) в 2020 році прогнозують на рівні 101,2 тисяч осіб. Також, планують створення близько 700 нових робочих місць за рахунок розширення потужностей діючих промислових підприємств. 

Розвиток підприємництва

Не забули і про малих і середніх підприємців їх обіцяють підтримати фінансово. Заступник міського голови пояснює, що це буде реалізовано за рахунок роботи з банками-партнерами по програмі компенсації відсоткової ставки по кредитам для малих та середніх підприємців (Порядок часткової компенсації відсотків за залученими кредитами суб’єктам малого та середнього підприємництва за рахунок коштів міського бюджету Винницької міської об’єднаної територіальної громади).

Вже зараз учасниками такої програми компенсації стали 9 суб’єктів господарської діяльності які взяли кредити на розвиток бізнесу на загальну суму більше 8 мільйонів гривень. Сума компенсації усім учасниками процедури компенсації склала 740 тисяч гривень. У деяких позичальників компенсація покриває від 80% до 100% платежів за користування кредитами (відсотки по кредиту).

В рамках Марафону можливостей для бізнесу заплановано продовження розпочатих у 2019 році неформальних освітніх заходів для бізнесу (MeetUp for Business) та проведення інших навчальних івентів на актуальні тематики з метою активізації підприємницької діяльності та підвищення конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва (в 2019 році 30 заходів в рамках марафону відвідало майже 2000 підприємців та працівників вінницьких компаній).

В березні 2020 року очікується затвердження та впровадження заходів Програми розвитку соціального підприємництва Вінницької міської ОТГ на 2020-2023 роки, яка розробляється спільно з Проектом міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС) та має на меті підтримку розвитку соціально-орієнтованого підприємництва, залучення соціально-незахищених груп населення до підприємницької діяльності, поширення кращих практик соціального підприємництва для вирішення наявних соціальних проблем та досягнення позитивних соціальних змін.

Завершиться перший етап реконструкції приміщень для майбутнього інноваційно-технологічного парку «Кристал» за адресою вул. 600-річчя, 21 та 21А, в тому числі в лютому 2020 року буде підготовлена проектна документація проекту. Інноваційно-технологічний парк «Кристал» – об’єкт інфраструктури підтримки підприємництва, діяльність якого, в найближчій перспективі дозволить підвищити рівень компетенцій мешканців об’єднаної громади, зокрема молоді, яка планує створити власний бізнес, та відповідно сприятиме збільшенню надходжень до бюджету Вінницької міської ОТГ та залученню додаткових інвестиційних ресурсів в розвиток економіки.

У 2020 році прогнозна кількість суб’єктів малого підприємництва (малі підприємства та фізичні особи-підприємці) порівняно з 2019 роком майже не зміниться, і складатиме 33,7 тис. осіб.

Інвестиції та будівництво 

Триватимуть роботи з облаштування необхідною інженерною інфраструктурою та автомобільними дорогами Вінницького індустріального парку. 

Зокрема, передбачено фінансування робіт з будівництва: внутрішніх газових мереж; каналізаційної насосної станції та насосної станції водопостачання; системи відведення дощових вод з влаштуванням локальних очисних споруд; огорожі території, автомобільного паркінгу, автомобільних доріг.

На зазначені цілі в бюджеті Вінницької міської об’єднаної територіальної громади  на 2020 рік передбачено 53,1 млн грн.

У 2020 році буде розпочато впровадження нових форм інвестування, використання інструментів ДПП. У грудні 2019 року підписано Меморандум про співробітництво між Вінницькою міською радою, комунальним підприємством «Аеропорт Вінниця» та Державною організацією «Агенція з питань підтримки державно-приватного партнерства» (Агенція ДПП).

В 2020 році за рахунок різних джерел фінансування заплановано проведення робіт з капітального ремонту доріг, в тому числі в районах приватної забудови. Продовжиться капітальний ремонт зон благоустрою (відпочинку), контейнерних майданчиків, освітлення пішохідних переходів, облаштування велосипедних доріжок.

Планується  реалізувати спільно з НЕФКО проект з реконструкції системи зовнішнього освітлення м. Вінниці.

Також, за рахунок коштів бюджету Вінницької міської ОТГ планується провести будівництво мереж зовнішнього освітлення на 15 вулицях м. Вінниці та смт. Десна.

Передбачається проведення реконструкції мереж теплопостачання в районах багатоквартирної забудови. Здійснюватиметься будівництво мереж зливової каналізації; будівництво та реконструкція мереж водопостачання та каналізації, в тому числі в районах приватної забудови на умовах співфінансування з мешканцями.

Триватиме будівництво спортивних і дитячих майданчиків.

Планується провести реконструкцію (термомодернізацію) 15 закладів освіти м. Вінниці за рахунок запозичення до бюджету Вінницької міської ОТГ.

Планується завершити будівництво та ввести в експлуатацію загальноосвітню школу в мікрорайоні «Поділля» (за рахунок коштів Вінницької міської ОТГ та співфінансування Державного фонду регіонального розвитку.

Триватимуть роботи з добудови головного корпусу клінічної лікарні швидкої медичної допомоги на вул. Київська, 68  (планується закупка необхідного медичного обладнання).

Триватиме реконструкція будівлі комунального закладу "Дошкільний навчальний заклад №16 Вінницької міської ради" по вул. Миколи Зерова, 12.

Здійснюватиметься будівництво Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології в рамках реалізації спільного проекту зі Світовим банком та  реконструкція приміщення спортивного комплексу на вул. Академіка Янгеля, 48.

В планах року – введення в експлуатацію двох житлових будинків на              вул. Маяковського, загальною площею 10,4 тис. кв. м, будівництво яких ведеться в рамках реалізації Програми «Муніципальне житло Вінницької міської об’єднаної територіальної громади». Враховуючи наявні дозволи на початок будівельних робіт, прогнозний обсяг введення в експлуатацію загальної площі житла у 2020 році залишиться на рівні 2019-го року.

Спілкувалась – Катерина Гуфельд

Попередня публікаціяСім спортсменів з Вінниці здобули перші місця на чемпіонаті області з сумо
Наступна публікаціяУ Вінниці бібліотека на Старому місті переїхала у нове та сучасне приміщення. ФОТОРЕПОРТАЖ