42 позачергова сесія ОДА – співчуття від Тетяни Антонець : «Вони цю медицину кончать!». ВІДЕО

Мітингарі під ОДА і всередині, так розпочались 42 позачергова сесія Вінницької обласної Ради. Чого вимагали люди та звідки приїхали. Пікетувальники під стінами ОДА, прийшли просити не закривати Заболотненський дитячій психоневрологічний санаторій. В самій ОДА з плакатами та вимогами протестували проти, не надання статусу опорної Шаргородській ЦРЛ.

На початку сесії, перед розглядом питань порядку денного, слово надали депутату від «Самопомочі» Вадиму Соляннику. Він продемонстрував план області з нанесеними на ньому лікарнями, які планують зробити опорними. Зауважив, що територіально та за здоровим глуздом, потрібно переглянути цей план. Адже, на його думку, визначати опорними лікарні на кордоні з Молдовою не потрібно, бо дістатися до них жителі інших районів не зможуть через відсутність доріг.

 «Сьогодні вкрай обурює той факт, що реформа медицини в Україні, сьогодні є такою що призводить до дестабілізації не лише на Вінниччині, але і в Україні. Ми бачили вже виступи народних депутатів, зокрема із «Слуги народу», про те що реформа медична є ненародженим дитям. Її потрібно однозначно доопрацювати і можливо, на даному етапі розпочати швидку інтеграцію даної реформи», – сказав депутат Облради Вадим Соляник.

За словами депутатки Облради, медика, Тетяни Антонець, як що нагорі прийняте рішення то «Вони цю медицину кончать». Адже вона іще на початку мед реформи у 2010 була на перемовинах із фахівцями світового банку і варто було лише слово сказати на захист медицини, як її перестали запрошувати.

 «Теза номер один, запитання номер один, чи здатні ви сьогодні прийняти такі рішення, до яких би дослухалась це влада і аж та влада. І чи рішення які ми приймемо будуть виконані? Відповідь –ні. Друге питання, друга теза, я сьогодні хочу висловити щире співчуття,  Людмилі Олексіївні і всьому департаменту, Владислав Володимирович, вам особисто і Анатолій Дмитрович, вам. Чому, як що ми розберемось у цьому подивимось на ситуацію в державі, то дуже багато болючих питань, сьогодні внесені в народ для того щоб збурити всіх. І я вбачаю, що сьогодні відбувається хаос, хаос землі, хаос медицини, хаос освіти, хаос влади, хаос інституту президента – повний хаос. В мене запитання хто спинить цей хаос?», – емоційно запитала депутатка.

За словами губернатора Владислава Скальського, фінансування отримає той в кого буде добре, а заявки подали триста шість лікарень. А закрити лікарні Облрада не може бо не є їх власником.

 «Я хотів би наголосити що держава на першому році впровадження реформи на вторинці і третинці, зберігає до 60% фінансування відповідно до витрат минулого року. На другому році тобто в 2021 співвідношення буде вже 50%, на третій рік буде вже 40% на 60%. Для чого це робиться, для того щоб зробити цей перехід плавним. На цьому зараз потрібно сконцентруватись районним лікарням, не на відстоюванні статусу опорної лікарні. Тому що перелік опорних лікарень може бути переглянутий», – пояснив губернатор.

Губернатор порадив, фокусуватись на наданні якісних медичних послуг, щоб пацієнт коли приходить в лікарню не відчував себе зайвим. Адже за філософією медичної реформи пацієнт повинен бути головним. Далі, Владислав Скальський пообіцяв, докласти всі можливі зусилля, щоб у Вінницькій області була найкраща мережа опорних лікарень.

Зрештою, за перегляд плану опорних лікарень не голосували, а що буде з санаторієм невідомо. Адже з усього переліку медичних закладів поданих на реорганізацію, жоднен проект не набрав потрібної кількості голосів депутатів.

 Перелік проектів рішень, про реорганізацію медичних закладів:

21. Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства „Заболотненський дитячий психоневрологічний санаторій ім. ак. Д.К.Заболотного Вінницької обласної Ради”.
22. Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства „Могилів-Подільський дитячий легеневий тубсанаторій Вінницької обласної Ради”.
23. Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства „Могилів-Подільський обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих Вінницької обласної Ради”.
24. Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства “Козятинська обласна туберкульозна лікарня Вінницької обласної Ради”.
25. Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства “Кашперівський дитячий туберкульозний санаторій „Лісова пісня” Вінницької обласної Ради”.
26. Про реорганізацію комунального некомерційного підприємства „Маньковецький обласний дитячий туберкульозний санаторій „Зелений гай” Вінницької обласної Ради”.

Попередня публікаціяНа Вінниччині рятувальники ліквідували загоряння літньої кухні
Наступна публікаціяЧи відчули вінничани зниження комунальних тарифів. ВІДЕО