Публічно, прозоро, зрозуміло – вчились звітувати про місцеві бюджети чиновники ОТГ Вінниччини

На Вінниччині представники ОТГ вчилися  звітувати про виконання місцевих бюджетів. 19 лютого працівники фінансових підрозділів  виконавчих органів ОТГ Вінниччини відвідали навчальний захід, який організували  фахівці регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» .

Цього разу зустріч була присвячена вивченню  особливостей підготовки та публічного представлення звіту  про виконання бюджету ОТГ за 2019 рік, а також ознайомленню із практичними аспектами здійснення оцінки ефективності бюджетних програм. Спікером семінару виступила радниця з муніципальних фінансів та управління  Вінницького регіонального офісу Програми Інна Святна. Вона  наголосила на важливості   розуміння посадовими особами  принципу прозорості муніципальних фінансів відповідно до законодавства України та програмних документів ЄС.

«Процедура публічного представлення звіту про виконання бюджету чітко регламентована  ст.28 Бюджетного кодексу України. Певним чином це перекликається зі звітом голови громади, але плутати ці звіти не можна ні в якому разі.  Звіт про використання бюджетних коштів проводиться до 20 березня, він має бути оприлюднений у ЗМІ відповідно до регламентованої Бюджетним кодексом форми.  Крім того, має бути повідомлено про публічне представлення цього звіту. Як правило, це проходить у вигляді громадських слухань і має бути закріплено в основному документі, що регламентує  бюджетний процес в ОТГ – це бюджетний регламент. Зазвичай, звітує фінансове управління, а у разі відсутності такого підрозділу в ОТГ – керівник громади. Для зручності жителів, ми рекомендуємо  поєднувати звітність із виконання бюджетних програм і проводити представлення річної фінансової звітності до 15 березня. Варто сказати, що публічний фінансовий звіт – це цікава інформація для громадян. Адже кожному  важливо знати, як витратили кошти, що сплачені безпосереднього із його зарплати чи податку», – пояснила Інна Святна.

Під час семінару  фінансисти ОТГ області  отримали навички підготовки інформації про виконання  бюджетних показників у зрозумілій для жителів громад формі, а також обговорили відмінності між  моніторингом і оцінкою ефективності бюджетних програм та їх значення для стратегічного планування  розвитку територій.

За словами Інни Святної,  з урахуванням застосування програмно-цільового методу,  оцінка ефективності бюджетних програм є одним із головних інструментів для раціонального використання статків громад.

«Програмно-цільовий метод  спрямований на досягнення конкретного результату, а оцінка виконання бюджетних програм дає можливість  визначити ефективність даної програми і прийняти відповідні рішення. Наприклад, якщо програма виявилась неефективною,  можуть бути прийняті рішення щодо посилення заходів з енергозбереження та здешевлення комунальних платежів, скорочення певних витрат, впровадження нових методів  в окремих галузях: відвідуваність закладів культури, розширення переліку адміністративних послуг, оптимізація роботи закладів, установ, інше», – зазначила під час заходу експерт.

В ході семінару представники ОТГ ознайомились із досвідом  підготовки та представлення публічного звіту про використання коштів Немирівської міської ОТГ та Тульчинської міської ОТГ.

Учасниця семінару Ірина Тихонюк, начальниця фінансового управління Тульчинської міської ради, поділилась досвідом та прокоментувала  навчальну зустріч.

«Публічний звіт про використання коштів місцевого бюджету має бути зрозумілим, щоб кожен громадянин міг зрозуміти, чим займається міська рада, що змінюється.  Більшість людей знають, як витрачати кошти, а от як платити податки, про це складніше говорити. В першу чергу – це наповнення бюджету, а вже потім витрати. Тульчинська громада має великого платника – це  наш маслозавод, який платить майже 30 млн грн податку щорічно. Такі підприємства ми високо цінуємо і про них варто говорити під час фінансового публічного звіту, щоб громада бачила, завдяки кому наповнюється  місцева скарбниця. Стосовно витрачання коштів – це також потрібно яскраво і доступно показати людям: скільки коштувало харчування у школі, скільки витрачено на одну дитину та інше. Публічний звіт активізує дискусію, люди будуть задавати питання, коли є  фото, зрозумілі слайди та цікавий роздатковий матеріал», – прокоментувала  Ірина Тихонюк.

За її словами, цьогоріч, публічний звіт про використання бюджету Тульчинської міської  ОТГ пройде 25 лютого та буде спрямований на прозорість і доступність донесення інформації для людей.

Під час семінару Інна Святна,  радниця Вінницького регіонального офісу Програми та спікерка заходу, приділила увагу інструментам донесення інформації про  бюджетні показники для мешканців ОТГ, а також пояснила аспекти роботи із запереченнями та критикою в процесі звітування.

Окремим кейсом навчальної зустрічі стала практична вправа у форматі роботи у міні-групах,  під час якої учасники навчались працювати із паспортами бюджетних програм, проводити оцінку, інтерпретувати її результати, а також  користуватись результатами оцінки для прийняття управлінських рішень.

Попередня публікаціяНа Вінниччині поліцейські знайомили дітей зі своєю професією
Наступна публікаціяНа Вінниччині розшукується підозрюваний Віталій Ленчицький