Про корона-вірус та епідемію грипу розповіли фахівці у Вінниці. ВІДЕО

Сьогодні у Вінниці розповіли про корона вірус, як і кого триматимуть на карантині, чому потрібна епідеміологічна служба та як щеплення врятують ваше здоров’я і життя, під час круглого столу за участю фахівців на тему: «Вірусні епідемії – виклики сьогодення».

За словами головного інфекціоніста області, заслуженого лікаря України, Лариси Мороз, паніка навколо корона-вірусу штучно напружувана. Проте, інфекційне відділення першої міської лікарні та інфекційне відділення обласної дитячої лікарні мають бокси де готові прийняти хворих на корона-вірус. Зараз в відділення закупається необхідне обладнання – засоби захисту респіраторні маски, костюми та окуляри для лікарів і медперсоналу. Що правда лікар нарікає, що необхідна екстракорпоральна-оксигенація, яка в Ухані допомагає виходжувати хворих, не доступна у Вінницькій області, бо вартість апарату кілька мільйонів доларів.

«Скажіть будь ласка, хто з присутніх у цій залі був в останніх два місяці в Китаї? В кого є родичі що живуть в Китаї? Серйозно де у нас в цих умовах може з’явитись цей вірус про який ми говоримо? Інші представники сімейства корона-вірусів, будь ласка, їх достатньо багато є і їх виділяють, це респіраторні захворювання, а деякі навіть не реєструються», – емоційно ілюструє ситуацію Лариса Мороз.

На її думку, краща тема для обговорення це ті заходи що проводяться в країні, для того щоб вірус не був завезений. Саме небезпечна ситуація, на сьогодні, на круїзному лайнері, якій заблокований і на ньому знаходяться близько двадцяти наших співгромадян. В них є реальна можливість зараження цим вірусом на борту лайнера. Вже майже двісті тестів провели японські вчені і кожен день вони, в костюмах біологічного захисту, приїздять на катерах і забирають людей у яких виявлений вірус.

«Тих людей у яких виявлений вірус, чи в кого вже є захворювання вони забирають і розміщають у бокси з анти тиском. Яких у нас в нажаль нема, принаймні, у Вінниці немає жодного боксу з анти тиском де може знаходитись пацієнт, взагалі з любим захворюванням особливо небезпечним», – каже інфекціоніст.

Лікар пояснює, що цей масовий спалах хвороби, є лише, на території однієї держави Китайської Народної Республіки. Борт що прилетить з українцями які висловили бажання евакуюватись з провінції Хайнань, бо не всі вирішили повертатись. Зараз на рівні міністерства вирішується питання де будуть знаходитись в обсервації, на карантині, протягом 14 діб ці люди.

Про карантин та щеплення

За словами лікарів та присутніх експертів, набагато більше занепокоєння ніж корона-вірус викликає стан відсутності перспектив роботи в країні епідеміологічної служби, адже фінансування на неї в умовах реформи нема. Між тим, фахівці лабораторій держсанепідслужби, протягом багатьох років відстежували та попереджали появи небезпечних захворювань в Україні.  Але як то кажуть попередили, не сталось епідемії, наче і ніхто нічого не робив.

«Зараз для нашої області більш небезпечним за корона-вірус є підйом епідеміологічного порогу по грипу. В нас кожен день поступає п’ять – шість людей. І от ці пацієнти з частіше за все підтвердженим грипом А та пневмонією. Причому, треба підкреслити що пневмонія починається на третій четвертий день. У нас є і родинні випадки, коли батько, мати і син 27-ми років в одній палаті. Тому, хочу закцентувати увагу, тут є активна молодь, у нас в Вінниці вже три роки існує програма «СтопГрип», і ми пропонували поширення цієї програми на всю Вінницьку область. Що включає в себе програма, це п’ятдесятипроцентна знижка на вакцину, безкоштовні швидкі тести у сімейних лікарів», – каже головний інфекціоніст області.

Далі, акцент дискусії змістився на необхідність імунізації населення. Деякі учасники, ділились сумнівами в безпеці вакцинації дітей. Вакцинація однозначно потрібна, це єдиний спосіб захистити дітей і себе від страшних хвороб, запевняють спеціалісти. Користуючись нагодою, лікарі закликають, обов’язково робити щеплення від інфекційних хвороб та від грипу. 

 
 

 

Попередня публікаціяУ Вінниці патрульні роти ТОР спільно з рятувальниками винесли пенсіонера із задимленої квартири. Фото
Наступна публікаціяУ Вінниці міська рада відповіла на петицію щодо встановлення пам’ятника Івану Богуну