Скільки мільярдів отримає Вінниччина на освіту. ВІДЕО

Про реформу освіти, як та скільки грошей отримає область, під час прес-конференції розповів, заступник губернатора Ігор Івасюк. Також не оминули питання, покращення харчування та які нові школи і садочки побудують цього року.

За словами Ігоря Івасюка, новий Закон «Про загальну середню освіту» дуже важливий для галузі, адже фактично впроваджує ті реформи які відбуваються, це і нова українська школа, і дає можливість формувати повноцінну профільну старшу школу. Серед напрямків розвитку освітньої галузі він називає, автоматизацію загальноосвітніх навчальних закладів та їх самоврядність.

«Саме батьки, педагоги, діти повинні вирішувати траєкторію освіти кожної дитини і загалом їх навчального закладу. Я думаю що цей закон як раз це все дозволяє», – підкреслює Ігор Івасюк.

Як пояснює заступник губернатора, цей закон та інші нормативні акти мають чітке фінансове підтвердження. Бо без фінансування реформи могли б залишитися лише декларативними.

На питання журналістів, звідки будуть фінансуватись школи та садочки розповів, що «І мови не може бути, що освітньої субвенції не буде». Не отримають освітню субвенцію лише навчальні заклади де менше 25 учнів. Але і їм пропонують вирішення, такі школи можуть стати філіями опорних шкіл і отримувати фінансування, як філія.

Загалом, на фінансування освітніх потреб у цьому році Вінницька область отримала 3.3 мільярди гривень, що на 17% більше ніж минулого року. Також додаткові 25 мільйонів будуть виділені на обладнання математичних кабінетів, лабораторій та інше устаткування для підвищення рівня навчання. На покращення харчування цього року виділять 26 мільйонів гривень з держбюджету. На ці кошти планують оновити устаткування у шкільних столових.

Сто шкіл, сто садочків

Вінниччина долучилась до проекту Президента України зі створення протягом року ста нових шкіл, ста садочків. У Вінницькій області протягом року планують, добудувати, модернізувати та побудувати п’ять шкіл та п’ять садочків, розповів Ігор Івасюк.

«Це школа у мікрорайоні Поділля, яка для нас зрозуміло пріоритетна, та навчальні заклади в Оратові, Стрижавці, Чернівцях і в Ямполі. Це що стосується шкіл. Що стосується садочків це місто Жмеринка, де найбільша черга в дитячі садочки. Також це садочки в Гайсині, в Хмільнику, в Теплику і в Шпикові», – перелічив Ігор Івасюк.

Ще один додатковий садочок буде у Вінниці.

Що іще профінансують у 2020

За новою постановою Кабміну «Спроможна школа для кращих результатів», на Вінницьку область держава виділяє 60 мільйонів з загального фонду і 80 зі спеціального, загалом 140 мільйонів гривень. Ці кошти використають на покращення матеріально-технічного стану опорних та великих шкіл.

«На придбання шкільних автобусів, автобусів для інклюзивно-ресурсних центрів передбачено більше ніж 26 мільйонів гривень. В минулому році це було 16 мільйонів. Це дасть нам можливість купити не менше ніж 26 автобусів», – розповів освітянин.

Впровадження інклюзії

Заступник губернатора зауважив, що одним з надважливих освітніх напрямків є впровадження інклюзії. Це створення інклюзивно-ресурсних центрів, ресурсних кімнат в загальноосвітніх школах, адаптація дітей з особливими освітніми потребами в освітнє середовище.

«Цей процес іде на Вінниччині. Я хочу сказати, що 273 школи мають інклюзивні ресурсні кімнати і нам вдалося фактично до тисячі дітей залучити до навчання в звичайному освітньому середовищі. Для цього були введені додаткові ставки педагогічних працівників, на сьогодні у нас 412 працюють в загальноосвітніх навчальних закладах», – каже Ігор Івасюк.

За словами Ігоря Івасюка, не всі школи можуть мати інклюзивні ресурсні кімнати і помічників вчителів на всіх не вистачає, проте є розгалужена мережа інклюзивно-ресурсних центрів по усій області. На сьогодні це 35 подібних закладів.

«Саме ці центри дають можливість охоплювати всіх дітей що потребують їх уваги. На це було в минулому році виділено 5.3 мільйони гривень. А починаючи з цього року до стаціонарних інклюзивно-ресурсних центрів додасться п’ять пересувних. Вони зможуть доїхати у будь яке саме маленьке село», – розповідає заступник губернатора.

На інклюзію в загальноосвітніх навчальних закладах область отримає субвенцію на більше як 13 мільйонів, та спеціальні кошти для садочків 2.6 мільйони гривень та стільки ж для інклюзії в профтехосвіті.

 

Попередня публікаціяНа Вінниччині рівень захворюваності на грип перевищив епідпоріг
Наступна публікаціяПоліція розшукує 26 – річну вінничанку