Вінницькі профспілки закликають об’єднуватись проти законопроекту «Про працю». ВІДЕО

Профспілки вимагають відкликання проекту Закону «Про працю» № 2708 та погрожують загальноукраїнським страйком.  

Федерація профспілок Вінницької області скликала профспілкове Віче на захист конституційних трудових і соціально-економічних прав працівників і діяльності профспілок.
На Віче презентували зареєстрований у Верховній Раді України законопроект про працю. Представники профспілок вважають владний законопроект антинародним та можуть оголосити загальноукраїнській страйк.

 

Профспілки пояснюють свою позицію і готові до протестів і страйку

За словами голови Федерації профспілок області Миколи Колесника, таємно від профспілок, роботодавців та працездатних громадян, в порушення ЗУ «Про Кабіінет Міністрів України», «Про соціальний діалог», домовленостей генеральної угоди, Уряд розробив та вніс до Парламенту низку законопроектів, які втричі скорочують кількість захисних норм. Ці законопроекти руйнують систему законодавчого захисту, трудових, соціальних та економічних прав та гарантій працівників, закривають захищену трудову перспективу для молоді.

«Цими законами запроваджується антисоціальна ідеологія – мінімум трудових гарантій від держави, кожен працівник має сам домовлятись з роботодавцем про свої трудові права, заробітну плату, умови праці. Водночас урядовці намагаються усунути профспілки від захисту прав працюючих. Такі зміни в законодавстві про працю, про професійні спілки, соціальне страхування і соціальний діалог провокують загострення ситуації у суспільстві, протистояння між роботодавцями та працюючими, змушують профспілки вдаватись до різних форм протестних дій, аж до страйку», – наголошує голова Федерації профспілок Вінницької області.

Що приховує проект Закону «Про працю»

Що ж за новації запропоновані у цій низці законопроектів та у ЗУ «Про працю». Як пояснюють учасники профспілкового Віче, ними фактично буде запроваджена ідеологія «покірний раб – найкращій працівник». От же по пунктам:

Звільнення працівника без будь-яких підстав (стаття 35 законопроекту);

Можна працювати хоча б кожен день понаднормово, у нічний час, вихідні, святкові та неробочі дні без обмежень на законодавчому рівні (статті 48 і 71 законопроекту). При цьому оплата праці робітнику надурочних скорочується на 80%;

Дозволяється без згоди працівника, збір роботодавцем його персональних даних до прийняття на роботу (стаття 26 законопроекту), що є втручанням в особисте життя;

Встановлюється право роботодавця припиняти короткострокові трудові договори без будь-яких обмежень (стаття 20 законопроекту);

Чиниться тиск на працівника шляхом загрози його звільнення з ініціативи роботодавця (стаття 28 законопроекту), це змусить працівника погоджуватись на будь-які зміни умов праці, які запропонує роботодавець під час дії трудового договору;

Скасовується норма про те що заробітна плата підлягає індексації у встановленому законом порядку (підпункт 45 пункту 12 глави Х «Прикінцеві положення»);

Скасовується законодавче регулювання систем оплати праці і нормування (статті 65-68 законопроекту);

Вводиться трудовий договір з нефіксованим робочим часом (стаття 22 законопроекту). Заробітна плата буде нараховуватись за фактично відпрацьований час не менше ніж вісім годин на місяць;

Обмежується річним терміном звернення до суду за захистом своїх порушених прав у трудових суперечках (стаття 88 законопроекту).

«Фактично цим Законом запровадиться система регулювання трудових відносин роботодавцем, за принципом «що хочу, те й роблю», в ручному режимі. Держава ж від захисту прав працюючих самоусувається і нічого нікому не гарантує», – пояснюють профспілківці.

Які рішення прийняло Віче

За словами Миколи Колесника, сьогодні вони закликали своїх соціальних партнерів – органи виконавчої влади і місцевого самоврядування та організації роботодавців області, депутатів місцевих рад усіх рівнів підтримати резолюцію профспілкового Віче і вимагати від Кабінету Міністрів України відкликати з Верховної Ради антинародні та антисоціальні законопроекти.

«Віче звертається до усіх небайдужих громадян, молоді, громадських організацій області з закликом підтримати професійні спілки, висловити єдину позицію громадянського суспільства проти намірів влади знищити принципи демократії, обмежити конституційні права громадян на гідну працю та захист своїх трудових прав. Як що не захистимо трудові права сьогодні, завтра на українців чекатиме повне безправ’я», – закликають лідери профспілкових організацій області.
 

 

Попередня публікаціяУ прокуратурі Вінницької області представили колективу заступника прокурора області
Наступна публікаціяУ Вінниці починаючи зранку комунальні служби розчищають місто від снігу. Фото