На Вінниччині порахують диких тварин

Лісівники почали рахувати диких тварин розпочався у мисливських угіддях державних підприємств Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства та інших мисливських угідь Вінниччини. Подібний облік проводиться щорічно. Обліковують чисельність диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин і лісівники ДП «Жмеринський лісгосп».

Підрахунок дичини, як правило, проводять за допомогою багатьох методів, зокрема, методу шумового прогону, спостереженням у місцях підгодівлі. Однак, у зв’язку із відсутністю снігу, проведення підрахунку тварин за слідами є неможливим.

Жмеринські лісівники користуються новітньою технікою, зокрема, квадрокоптером та фотопастками, які допомагають не лише контролювати порушників правил полювання, а й фіксують стан лісових масивів, кількість мешканців лісів. Ці дані також є додатковим джерелом інформації про стан тваринного світу лісових угідь.

Найпоширенішим методом сьогодні є опитування майстрів лісу про наявність тих чи інших видів тварин на своїй дільниці, співвідношення самців, самок, молодняка та прогонний метод. Тож команда, яка збирається проганяти дичину на пробній прощі, проходить інструктаж стосовно виконання роботи, одягається у яскравий спецодяг. Зазвичай, пробна площа складає до 20 відсотків від площі урочища, а самі методи допускають похибку близько 5 відсотків. Однак, отримані під час проведення обліків результати мають важливе значення.

«Ці дані допомагають забезпечити об’єктивний контроль за використанням та відтворенням мисливських тварин у мисливських угіддях. На основі результатів обліку готуються ліміти відстрілу, відлову диких парнокопитних та хутрових звірів у мисливському сезоні 2020-2021 років. А ще таксація диких тварин допомагає дізнатись, на який вид тварин звернути увагу для збільшення поголів’я», – зазначив головний лісничий Сергій Мацюк.

Також на основі обліку узагальнюють дані і про щільність таких хижаків як вовки, лисиці, чисельність яких останніми роками значно зростає. Лісівники беруть участь у регуляції чисельності хижаків, які є серйозною загрозою для молодняка козуль, зайців та інших диких тварин.

Попередня публікаціяУ Вінниці підземні ходи нагадують про своє існування. ФОТОРЕПОРТАЖ
Наступна публікаціяУ Вінниці ранок розпочався з простою трамваїв на Замостянській. Фото