Вінниччина боротиметься за право бути батьківщиною «Щедрика». Відео

У Вінницькі обласній Раді обговорили перетворення всесвітньовідомої мелодії Миколи Леонтовича "Щедрик" на об’єкт культурної спадщини Вінницької області. Але, за мелодію можливо іще доведеться поборотися, адже на територіальну належність Щедрика претендують і в іншій області України. Також на круглому столі обговорили, створення брендового знаку та туристичного маршруту.

«Є на всеукраїнському рівні така загроза, нам з вами, втратити цей статус регіону «Щедрика». Бо місто Покровськ Донецької області, громадськість міста, вже заявили на загальноукраїнському рівні про те що, всесвітньо відомий «Щедрик» народився саме в їх місті», – каже заступниця губернатора, начальниця управліннякультури і мистецтв  Вінницької обласної адміністрації Ольга Дернова.

Почали обговорення, на круглому столі, з того що необхідно довести всій Україні що «Щедрик» народився саме на території Вінницької області. Для цього, начальниця управління культури запропонувала, спланувати низку заходів у всіх місцях, що мають відношення до життя та творчості всесвітньовідомого вінницького композитора Миколи Леонтовича та реалізувати їх протягом року.

Презентували візуалізацію бренду «Щедрик» та запрошують громаду до обговорення

За словами Ольги Дернової, створення візуального бренду та його обговорення є важливим етапом для втілення меседжу «Щедрик мелодія Вінниччини». Під час круглого столу презентували чотири різних макети брендового знаку і запропонували, опублікувати їх на сайті управління культури, щоб до обрання найкращого приєднались усі бажаючі.

Презентував розроблені макети та їх складові дизайнер Андрій Янченко.  Він розповів, що працювали над розробленням макетів командою дизайнерів та активістів, що хворіють цією темою, адже «Щедрик» це всесвітній бренд і визначна частина культурної спадщини України.

«Кожен з нас при згадуванні «Щедрика» уявляє, якусь новорічно-різдвяну магію, ластівку, дзвіночок. Дзвіночок став міжнародним символом «Carol Of The Bells». Насправді ми хочемо донести меседж, не тільки на обласному, українському, а навіть на міжнародному рівні, ми хочемо створити бренд, якій буде працювати в усі сезони і асоціюватись з Україною, Вінниччиною», – розповів про створення символу, дизайнер, Андрій Янченко.

Отже, у символ увійшло сонце Поділля – символ нашого краю, ластівка яка символізує щедрування і народно обрядові традиції, дзвіночок який у більшості країн асоціюється з «Щедриком» та напис «Щедрик мелодія Вінниччини».

Туристичний маршрут та внесення в реєстр культурної спадщини

До обговорення приєднались і представники громад міст та селищ, які так чи інакше пов’язані з життям та творчістю видатного композитора. Представники громад Тульчина,Немирова, Тиманівки та інші розповідали про об’єкти та заходи які проводяться та плануються для розвитку культурної ідеї та туристичного маршруту. Що ж до реєстрації культурної спадщини то за словами, директора Українського центру культурних перетворень, Ірини Френкель, ми маємо право внести до об’єктів культурної спадщини Вінницької області чотири ноти «Щедрика». І це після реєстрації стане територіальною культурною спадщиною області.

«Що стосується місця написання «Щедрика», чітко відомо що в 16 році оця остання версія, яка зараз виконується у усьому світі була створена в місті Тульчин», – підкреслила Ірина Френкель.

 

 

Попередня публікаціяУ Вінниці пропонують забезпечити Хмельницьке шосе тролейбусним рухом. Петиція
Наступна публікаціяНа Вінниччині велотрактор стане велосипедним символом Іванівської ОТГ