Голова бюджетної комісії облради звернувся до Президента через недофінансування освіти та медицини області

Голова комісії з питань фінансів, бюджету та обласних програм Геннадій Мазур 20 січня звернувся до Президента України з питання збільшення міжбюджетних трансфертів з державного бюджету Вінницькій області на 307 млн грн.

"Важливим джерелом фінансування закладів освіти з 2017 року є додаткова дотація з державного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, – коментує Геннадій Федорович. – У зв’язку із обмеженим обсягом вищезазначеної дотації вона спрямовується в основному на оплату праці з нарахуваннями непедагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів. Хоча відповідно до статті 1036 Бюджетного кодексу України, за рахунок коштів додаткової дотації може фінансуватися повне утримання загальноосвітніх навчальних закладів, крім оплати праці педагогічних працівників."

При тому, що у 2019 році мінімальна заробітна плата зросла на 12,1% і перший тарифний розряд за єдиною тарифною сіткою зріс на 9%, зростання фонду оплати праці непедагогічних працівників шкіл склало в межах до 12,1%, обсяг додаткової дотації зменшився на 76,2 млн грн або 10,6% і склав 642,4 млн грн.

Разом з тим, в Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» для Вінницької області передбачено 335,1 млн грн додаткової дотації з державного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Це менше ніж у 2019 році на 307,3 млн грн або на 47,8 %, а в порівнянні з 2017 роком, коли міжбюджетний трансферт виділявся з державного бюджету вперше, його обсяг зменшується на 410,4 млн грн або 55,0 %.

Враховуючи зазначені проблеми, виникає загроза нестачі коштів місцевих бюджетів на фінансування, в першу чергу, захищених статей видатків в галузі освіти та охорони здоров’я, на які спрямовуються кошти вищевказаної додаткової дотації.

Геннадій Мазур вважає, що ця ситуація загрожує стабільній роботі закладів освіти та охорони здоров’я Вінницької області, ідеться в повідомленні на офіційному сайті Вінницької обласної Ради.

Джерело: https://vinrada.gov.ua/gennadij-mazur-nedofinansuvannya-zakladiv-ohoroni-zdorovya-ta-osviti-zagrozhue-ihnij-stabilnij-roboti-u-2020-roci.htm?fbclid=IwAR2l6IRv9X0PGZTlwC2siJr3hf2RFpMUS_PBfSDpxUAX7Koyc41PBfAmgjQ

Попередня публікаціяУ Вінниці у дитячому садочку №11 відбувся другий етап конкурсу «The best baby dish» – краща дитяча страва». ФОТО
Наступна публікаціяВиставка «Українське військо: 1917-1921» відкриється в холі ОДА