На Вінниччині у новоствореній Махнівській ОТГ Вінниччини пройшла консультаційна зустріч із експертами Програми «U-LEAD з Європою»

На Вінниччині у новоствореній Махнівській ОТГ Вінниччини пройшла консультаційна зустріч із експертами Програми «U-LEAD з Європою». Підтримка об’єднаних територіальних громад Вінниччини та розвиток  їхньої спроможності залишається одним із пріоритетів діяльності Вінницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у 2020 році. Серед напрямків експертної допомоги, що надають фахівці Вінницького регіонального офісу діючим ОТГ області – місцеві фінанси та управління, децентралізація та місцеве самоврядування.

На початку року особливу увагу буде приділено новоствореним ОТГ, адже на думку експертів, перші кроки на шляху розвитку громад є визначальними для їхнього подальшого успіху. Серед  об’єднаних громад, які були створені нещодавно (вибори у яких пройшли 22 січня 2019 року) – Махнівська сільська ОТГ Вінницької області. Це друга громада, створена у Козятинському районі Вінниччини, де вже кілька років успішно розвивається Глуховецька селищна ОТГ. Саме до новоствореної Махнівської ОТГ вирушили радниці Вінницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Інна Святна та Людмила Гурба, аби дізнатись про подальший поступ децентралізації на території громади та обговорити виклики та перспективи розвитку ОТГ.

Махнівська ОТГ об’єднала три сільські громади – Махнівську, Переможненську та Вовчинецьку – і налічує 5 тис. осіб населення.

Як пояснила Інна Святна, радниця  з фінансів та управління офісу, Махнівська сільська ОТГ є перспективною з огляду на статки місцевого бюджету. Разом із тим,  громаді варто звернути увагу на  джерела сталого наповнення  бюджету вже  з перших днів господарювання. Експертка  наголошує, що ряд ОТГ, у яких вибори відбулись наприкінці 2019 року, поки не отримали  фінансової підтримки від  держави на забезпечення виконання повноважень і серед них – Махнівська ОТГ.

«На сьогодні бюджет  громади складає 11,5 млн грн і основними джерелами його наповнення є СТОВ «Мрія» – сільськогосподарське підприємство, де працевлаштовано 50 мешканців ОТГ, а також чотири автозаправні станції, що реалізовують пальне та сплачують відповідні податки до місцевого бюджету. Загалом, це – 5,6 млн грн, або 52,9% обсягу загального фонду бюджету», – повідомила Інна Святна. Вона радить всім новоствореним ОТГ звернути увагу  на  додаткові резерви наповнення бюджетів і  наголошує, що серед них дієвим є залучення до оподаткування власників та орендарів земельних ділянок. За результатами зустрічі представники Махнівської сільської ради запланували  збільшення ставок окремих місцевих податків та активізацію претензійно-позовної роботи зі стягнення плати за землю з недобросовісних землекористувачів на території ОТГ. " – йдеться у повідомленні.

 

Попередня публікаціяЯк будуть фінансувати медицину на Вінниччині та які лікарні готові до нової системи
Наступна публікаціяУ Вінниці Нацгвардійці показали вінничанам техніку