Як будуть фінансувати медицину на Вінниччині та які лікарні готові до нової системи

У Вінниці, в ОДА, радились керівники медичних закладів області. Темою зустрічі став стан готовності закладів до підписання угод з Національною службою здоров’я України.

На нараді з керівниками медичних закладів області, з’ясували, хто з них лідер за станом готовності, а хто – аутсайдер . Адже усі заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу, мають бути готовими контактувати з НСЗУ до 31 січня 2020 року. Це – ключова умова, за якою вони з 1 квітня наступного року отримають державні кошти за Програмою медичних гарантій.

Як відомо, з 1 квітня медичні заклади Вінниччини перейдуть на нову модель фінансування. Замість кошторисного утримання фінансуватиметься медична послуга. А для цього лікарні  області мають провести роботу і відповідати низці вимог Національної служби здоров'я України, підкреслила заступниця голови ОДА Наталія Заболотна.

«Приємно, що обласна дитяча клінічна лікарня, обласний клінічний госпіталь ветеранів війни, обласний клінічний диспансер радіаційного захисту населення мають майже стовідсоткову готовність. Серед закладів ІІ рівня лідерами є Вінницькі пологові будинки № 1 та № 2, Бершадська та Крижопільська окружні лікарні інтенсивного лікування, Липовецька, Оратівська, Хмільницька, Томашпільська центральні районні лікарні, Вінницька міська клінічна лікарня № 3, Вінницька лікарня швидкої медичної допомоги. Є також заклади, які мають готовність менше 50%, вони повинні в тижневий термін максимально змінити ситуацію та прозвітувати.Перед закладами стоїть непросте питання – чітко визначитись із переліком медичних послуг, які вони зможуть якісно надавати, щоб отримати фінансування. Проаналізувати наявність кадрового і матеріально-технічного ресурсів. Створення цих умов – наша спільна відповідальність разом з владою на місцях. Нам потрібна якісна і кваліфікована медична допомога», – наголосила Наталя Заболотна.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року Уряд ухвалив Програму медичних гарантій, давши старт другій хвилі трансформації фінансування системи охорони здоров'я. Відтак, з 1 квітня 2020 року, згідно програми дій Уряду, всі заклади вторинного та третинного рівнів мають перейти на нову модель фінансування – від кошторисного постатейного утримання закладу до оплати за медичну послугу. Національною службою здоров’я України презентовано оновлені пакети медичних послуг 2020, до яких ввійшли послуги як зі стаціонарного, так і з амбулаторного лікування.Окремі тарифи передбачено для пріоритетних послуг. Це – медичні послуги, пов'язані з лікуванням: гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда,  допомога при пологах та неонатальна допомога та інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень. Саме за ці послуги НСЗУ буде сплачувати медичним закладам за пріоритетним тарифом, повідомляє ОДА Вінниччини.

Попередня публікаціяДокументальний фільм дослідження «Соловей співає» – руйнування міфів
Наступна публікаціяНа Вінниччині у новоствореній Махнівській ОТГ Вінниччини пройшла консультаційна зустріч із експертами Програми «U-LEAD з Європою»