У двох селах Вінниччини ввели карантин через сказ

У Вінницькій області в Сутисках Тиврівського району виявили нові випадки сказу в лисиць. На території села Сутиски та Шершні, за рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії оголосили режим карантину, повідомляє прес-службаТивровской райогосадміністраціі.

Згідно повідомленню, спалахи сказу зафіксували в Сутисках і в Шершнях. Серед людей провели роз'яснювальну роботу і почали термінову вакцинацію свійських тварин.

За рішенням надзвичайної комісії, в селах та прилеглих мисливських угіддях, в радіусі 5 кілометрів ввели карантин.

Нагадуємо : у випадку укусу будь-якою твариною – собакою, котом, білкою, лисицею, їжаком – потрібно не панікувати, а негайно шукати допомогу.

у разі укусу твариною, постраждалому варто:

– Звернутися за медичною допомогою до лікарні або травмпункту за місцем проживання, аби там обробили рану та ввели антирабічну сироватку, щоб не допустити розвитку хвороби.

– Якщо не має можливості якнайшвидше звернутися за кваліфікованою допомогою, бажано тривалий час промити рану під проточною водою, а також мильним розчином (це знизить кількість вірусу в рані), шкіру навколо рани обробити антисептиком (йодом або спиртом), накласти стерильну пов’язку, зверніться до лікаря.

– У жодному випадку не треба зупиняти кровотечу, оскільки вона сприяє видаленню з рани слини тварини.

– Чіпати, гратися чи забирати додому лісових звірів також не можна!

– Якщо ситуація сталася з домашніми тваринами, за ними треба спостерігати, оскільки навіть ті звірі, які живуть вдома, можуть підхопити це страшне захворювання. Але у будь-якій ситуації вакцинацію від сказу потрібно починати негайно.

Також медики наголосили, що вбивати тварину, яка вас вкусила, зовсім не потрібно. Навпаки, за нею має бути встановлене ветеринарне спостереження упродовж 10-ти днів. Якщо з твариною не відбувається нічого, змін у її стані чи поведінці не спостерігається, то на сказ вона не хвора, а відтак і лікування непотрібне. У випадку укусу невідомою твариною, місце перебування якої в подальшому відслідкувати не можна, або ж дикою (вовк, лисиця, їжак, кажан) ситуація може ускладнитися.

 

Попередня публікаціяУ Вінниці відбудеться відкриття нового приміщення креативного простору Артинов
Наступна публікаціяУ Вінниці за чотири роки дитячі садочки облаштували сучасними пароконвектоматами. ФОТО