У Вінниці розповіли про права вагітних, вибір пологового будинку, лікаря та чи варто купувати страховку. Інфографіка

У Вінниці розповіли про права вагітних, вибір пологового будинку, лікаря та чи варто купувати страховку. Про основні права вагітних та породіль закріплені ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров'я», розповіли журналістам Преспоінт в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» кожний громадянин України має право на безоплатне отримання медичної допомоги у державних та комунальних закладах охорони здоров'я. Вказане положення, зокрема, поширюється на отримання медичної допомоги жінкою під час вагітності та пологів.

«Завдяки нинішній медичній реформі стала можливість для пацієнтів самостійно обирати лікаря на первинній ланці, до якого можна буде звернутися у разі потреби. Тим самим надання медичної допомоги більше не прив’язане до місця прописки чи проживання пацієнтів, і вони можуть обирати терапевта, педіатра, або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі. Усі послуги, які надаються лікарем на первинному рівні, оплачує держава», – пояснює головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Вікторія Чорба.  

Етап перший підписання угоди з лікарем

Отже, для початку процедури оформлення взаємовідносин із лікарем, пацієнтка має визначитися, з яким саме лікарем вона хотіла б підписати декларацію. Є декілька варіантів: найпростіший – це обрати з уже знайомих лікарів, послугами яких вона вже була задоволена; поцікавитися у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід у амбулаторії сімейної медицини або поліклініці; або ж обрати лікаря, який найбільше підходить територіально та отримати інформацію у реєстратурі відповідного медичного закладу.

Документи, які знадобляться пацієнтці для підписання декларації з лікарем – це ідентифікаційний номер та один з таких документів:

• паспорт громадянина України;

• тимчасове посвідчення громадянина України; 

• свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку); 

• посвідка на постійне проживання в Україні; 

• посвідчення біженця; 

• посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту

Як змінити лікаря

Також вагітна може самостійно обрати пологовий будинок, в якому народжуватиме та має право вимагати заміни лікаря. Процедура зміни лікаря також проста: пацієнтка може в будь-який час підписати декларацію з іншим лікарем, тим самим анулювавши попередню угоду. Пацієнтка має право відмовитися від лікаря без обрання нового лікаря – шляхом подання заяви про припинення поданої нею декларації.

Пацієнтка, яка не обрала лікаря та перебуває у невідкладному стані, має право отримати безперервну та безоплатну первинну медичну допомогу у будь-яких державних і комунальних закладах охорони здоров’я. Чи обов’язково підписувати декларацію і коли кінцевий термін її укладення? 

«Із 2020 року «старі правила» фінансування медичної допомоги не діятимуть, а тому за пацієнтку держава платитиме тільки тому лікарю, з яким вона підписала декларацію. Тож у разі хвороби пацієнтки після 2020 року (за відсутності договору з лікарем), вона сплачуватиме за отримані медичні послуги з власної кишені», – каже Вікторія Чорба.

Відповідно до змін, які сьогодні закріплені у межах програми медичних гарантій, держава гарантує повну оплату за рахунок коштів державного бюджету необхідних медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням:

1. Екстреної медичної допомоги. 

2. Первинної медичної допомоги. 

3. Вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

4. Третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. 

5. Паліативної медичної допомоги (догляд та підтримка невиліковних хворих). 

6. Медичної реабілітації. 

7. Медичної допомоги дітям до 16 років. 

8. Медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

(відповідно до ст. 8 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров'я»).

 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Театральна, 14, каб. 419. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 

Попередня публікаціяПро права вагітних та породіль, вибір пологового будинку, лікаря та чи варто купувати страховку. Інфографіка
Наступна публікаціяУ Вінниці горить закинута будівля колишньої фармації на вулиці Соборній. ФОТО