У Крутневі презентували вареники з горохом, які можуть стати частиною культурної спадщини України

У селі Крутнів Хмільницької громади презентували традиційну місцеву страву — вареники з горохом, які планують включити до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України, повідомляє сайт “Хмільник онлайн”.

Подія відбулася в центрі зеленого туризму «Квітуча оселя» в межах щотижневих «Посиденьок у селі». Серед почесних гостей були відомий український телеведучий Костянтин Грубич та прихильники автентичної кухні. Як розповів пан Грубич, ці душевні зустрічі з піснями, народними історіями та частуванням традиційними стравами проходять тут майже щосуботи.

Господар «Квітучої оселі» В’ячеслав Соколовський перетворив колишню бабусину хату, яка колись була духовним осередком Крутнева, на українську ресторацію. Тут гостей вітають народними піснями, старовинними оповідками та стравами, приготованими за давніми рецептами.

Цього разу головною родзинкою вечора стали вареники з горохом. «Смачно і душевно вийшло», — поділився враженнями Костянтин Грубич, розповівши й кулінарні деталі: горох відварюють, перетирають, додають смажену цибулю, сіль і перець, а у Крутневі тісто має яскраво-жовтий колір, адже на пів кілограма борошна кладуть аж десять домашніх яєць.

Берегинею рецепту є місцева кухарка Валентина Деркач, яка пригощала гостей і відкривала секрети приготування.

Пан Соколовський також повідомив, що працює над кулінарною книгою, де обов’язково буде опубліковано й рецепт цих знаменитих крутнівських вареників з горохом.

Попередня публікаціяНа Вінниччині 85 випадків COVID-19 за минулий тиждень, один чоловік помер
Наступна публікаціяВінниччина під мікроскопом: де знайшли відхилення у воді