Станом на червень 2024 року на окупованих територіях України залишалося близько 6 мільйонів громадян, з яких 1,5 мільйона – це діти. Частина з них досягла повноліття, не маючи українського паспорта, адже через закриті пункти пропуску та активні бойові дії, перетнути лінію розмежування стало практично неможливо.

Раніше, до 2020 року, пересування між так званими «ОРДЛО» і підконтрольною Києву територією було можливим, тому багато людей встигли оформити собі та дітям українські документи. Однак, після закриття пунктів пропуску окупантами, це стало недоступним.

Для тих, хто хоче перебратися на вільну територію, відновивши українські документи, експерти підготували покрокову інструкцію, повідомляє Радіо Свобода.

Крок 1: дистанційна консультація

Починати слід зі звернення до Міграційної служби України. Для цього можна написати на спеціальний номер WhatsApp: +380965150098, де вам нададуть консультацію щодо подальших дій.

Крок 2: виїзд на підконтрольну територію

Нині перетнути кордон для громадян України без паспорта можливо лише через Білорусь. Працює один гуманітарний пункт пропуску Доманово – Мокрани (з Брестської області Білорусі до Волинської області України). Для цього можна скористатися транспортом із Мінська, Бреста, Барановичів чи Кобрина.

За відсутності документів, у консульстві України в Білорусі можна отримати тимчасову довідку на повернення. Ця довідка дозволить приїхати на підконтрольну Києву територію, де у ДМС або ЦНАП ви зможете відновити свої документи.

Крок 3: підтвердження особи

Для підтвердження особи є кілька способів: наявні документи, свідки або суд. Якщо у вас є будь-який документ українського зразка із фотокарткою (наприклад, паспорт, студентський чи шкільний квиток), це значно пришвидшить процедуру. Також можна використовувати шкільні документи, медкартки та інші записи, що залишилися до окупації.

У випадку відсутності документів, знайдіть свідків, які можуть підтвердити вашу особу. Якщо це неможливо, процес можна завершити через суд, який ухвалить рішення про вашу ідентифікацію.

Додаткова підтримка

До отримання постійних документів, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій може допомогти з поселенням у модульні містечка чи санаторії, а також надасть консультацію щодо отримання гуманітарної допомоги.

Попередня публікаціяНа Вінниччині 41 людина отруїлася грибами
Наступна публікаціяВінниччина в ТОП-5 регіонів України за закупівлею автобусів через Prozorro Market