У червні Верховна Рада проголосувала за скасування переведення годинників в Україні. Вже незабаром ми востаннє перейдемо на зимовий час – і більше годинники переводити не будемо. Це рішення матиме як позитивні, так і негативні наслідки. Розгляньмо, як саме це вплине на життя українців.

Перехід на зимовий час у 2024 році

Цьогоріч перехід на зимовий час відбудеться 27 жовтня, в останню неділю місяця. О 4:00 годині ночі годинники слід перевести на одну годину назад. Таким чином, ми отримаємо додаткову годину сну. Сучасні електронні пристрої, як правило, налаштовуються автоматично, але механічні годинники доведеться перевести вручну. Крім того, розклад транспорту також зміниться відповідно до нового часу.

Наслідки скасування переведення годинників

Україна залишиться в часовому поясі GMT +2. Однак не всі задоволені тим, що постійним буде зимовий час. Наприклад, влітку на сході України (Донецька, Луганська, частини Запорізької та Харківської областей) сонце починатиме сходити о 3-й ночі, а сідати вже о 21-й вечора. Водночас на заході країни взимку темнітиме значно раніше.

Для економіки постійний зимовий час теж має певні недоліки. Підприємства починатимуть роботу пізніше, а працівники частіше повертатимуться додому вже в темряві, що може знизити загальну продуктивність.

Однак скасування переведення часу позитивно вплине на здоров’я. Вчені довели, що зміна годин негативно позначається на біоритмах організму, викликає безсоння та інші проблеми зі сном. Тож відмова від цієї процедури стане корисною для багатьох.

Попередня публікаціяЩодня 140 тисяч пасажирів користуються вінницьким транспортом
Наступна публікаціяУ Вінниці та околицях сталося 6 пожеж за добу