Учора, 10 серпня, стало відомо про втрату: пішов з життя почесний ректор Вінницького національного аграрного університету, професор Леонід Середа.

Про це повідомили у самому закладі.

Колектив університету висловлює глибоке співчуття у зв’язку з передчасною смертю Леоніда Павловича Середи — почесного ректора, члена Вченої ради, заслуженого працівника освіти України, професора кафедри агроінженерії та технічного сервісу.

Життєвий шлях Леоніда Павловича є прикладом відданості Вінницькому аграрному університету та натхненням для майбутніх поколінь освітян і науковців. Його професійні досягнення залишилися в історії ВНАУ, де він обіймав посаду ректора з 1992 по 2009 роки. Під його керівництвом були створені матеріально-технічна база та акредитовано інститут за IV рівнем, що дозволило отримати статус державного аграрного університету. З ініціативи Леоніда Павловича було відкрито 14 нових спеціальностей.

Леонід Павлович активно сприяв розвитку міжнародної співпраці, зокрема, організував проєкт «Підтримка Українського приватного фермерства та наукового співробітництва США – Україна 1999-2000 років» і налагодив зв’язки з Луїзіанським університетом. Він також доклав значних зусиль до комп’ютеризації навчального процесу.

За внесок у розвиток аграрної освіти та науки Леоніда Середу було удостоєно звання «Заслужений працівник освіти України» у 2002 році, а також нагороджено орденом «За заслуги» III ступеня у 2008 році. Він був повним кавалером знаку «Відмінник аграрної освіти і науки» та отримав найвищу нагороду Вінницької області — «За заслуги перед Вінниччиною» у 2009 році.

Останні роки свого життя Леонід Павлович присвятив наставництву, передаючи свій багатий досвід молодим викладачам, аспірантам та студентам. Його лекції, присвячені сучасним методам виробництва сільськогосподарських культур, стали ключовими у підготовці магістрів з агроінженерії.

Справжні досягнення Леоніда Павловича не обмежуються записами у трудовій книжці — вони закарбувалися у серцях людей, які його знали. Його працелюбність, щирість, відвертість та професіоналізм назавжди залишаться у пам’яті кожного з нас.

Попередня публікація«День хліба і меду» в Десні: смаколики, традиції та підтримка захисників. Відео
Наступна публікаціяІрина Коляденко приносить Україні олімпійське «срібло» після втрати дому в Ірпіні