Картопля давно стала традиційною стравою в Україні завдяки простоті приготування та великій кількості рецептів. Вона дуже ситна та має багато корисних властивостей. Водночас картопля може бути шкідливою і навіть небезпечною для деяких людей, попереджає лікар-ендокринолог вищої кваліфікаційної категорії Едена Губкіна.

Картопля містить калій і натрій, які необхідні для нормальної роботи клітин, а також вітаміни В6 і С, що сприяють зміцненню імунної системи.

Проте людям із цукровим діабетом, ожирінням і гастритом з підвищеною кислотністю не рекомендується вживати картоплю у великих кількостях. Замість повної відмови, Губкіна радить обмежити споживання картоплі до 10% від загального добового раціону, як повідомляє “Аргументи і Факти”.

Найбільш корисною є відварна або приготована на пару картопля. Перед приготуванням її слід очистити від шкірки, оскільки в ній можуть накопичуватися шкідливі речовини з ґрунту та повітря.

Варто уникати смаженої картоплі, оскільки вона містить багато жирів і токсичних речовин.

Для мінімізації ризику побічних ефектів від вживання картоплі слід дотримуватися кількох правил. Не варто готувати зелену картоплю, оскільки вона містить токсичну речовину соланін, яка руйнує клітини. Також бажано уникати приготування картоплі при занадто високій температурі та, за можливості, знати умови її вирощування.

Попередня публікаціяАстрологічний прогноз для знаків зодіаку на 31 липня
Наступна публікаціяЖителька Могилів-Подільської громади відсвяткувала 100-річний ювілей