Здорове харчування та життя загалом неможливі без овочів і фруктів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році через недостатнє споживання цих продуктів у світі сталося 3,9 мільйона смертей. Недостатнє вживання овочів і фруктів у щоденному раціоні підвищує ризик розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ) таких як ожиріння, серцево-судинні хвороби та певні види раку.

Фрукти та овочі містять багато важливих вітамінів, мінералів, клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних поживних речовин можна отримати саме з них.

ВООЗ рекомендує споживати щонайменше 200 грамів овочів і 200 грамів фруктів щодня.

Ось кілька порад щодо вживання овочів і фруктів:

  1. Вживайте різні овочі й фрукти. Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів і фруктів, адже кожен вид містить свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.
  2. Не нехтуйте різними формами. Вживання свіжих овочів — найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.
  3. Експериментуйте з рецептами. Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків.
  4. Додавайте овочі й фрукти до кожного прийому їжі. Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.

Пам’ятайте про силу маленьких кроків — поступово впроваджуйте здорові звички у своє життя та харчування, що допоможе у профілактиці багатьох захворювань.

Попередня публікаціяВареники з картоплею та сиром за рецептом Євгена Клопотенка
Наступна публікаціяБійця з Вінниччини відзначили державною нагородою «За оборону України»