Така підлива прекрасно доповнить будь-який гарнір і отримає вишуканий смак: чи то звичайні макарони, картопляне пюре, чи каша.
Підлива з м’ясом
- Яловичина – 900 г
- Вода – 4 ст.
- Цукор
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Соус томатний – 1-2 ст. л.
- Борошно – 2 ст. л.
- Смалець (або кулінарний жир, топлене чи вершкове масло) – 2 ст. л.
- Бульйон – 3 ополоники
- Спеції (сіль, чорний перець, перець горошком, лавровий лист) – за смаком
- Олія рослинна
М’ясо нарізати невеликими шматочками. На сковороді на рослинній олії швидко обсмажити яловичину до рум’яної скоринки. Перекласти м’ясо в посуд для тушкування з товстим дном.
У тій же олії пасерувати цибулю, посипавши злегка цукром. Додати цибулю до м’яса. Добре поперчити, влити 4-5 склянки води. Томити на невеликому вогні приблизно 40 хвилин.
Окремо на сковороді розтопити жир, всипати борошно й смажити, помішуючи, до потемніння маси.
Після того, як борошно обсмажили, відразу влити з каструлі 3 ополоники бульйону й швидко розмішати лопаткою до утворення однорідної маси. Додати отриманий соус до м’яса, перемішати. Потім покласти лавровий лист, перець горошком, томатний соус і посолити. І томити на невеликому вогні, помішуючи, ще 20-30 хвилин.
М’ясна підлива без борошна
- Свинина м’якоть – 800 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики
- Томатна паста – 3 ст.л.
- Сіль, перець – за смаком
М’ясо нарізати невеликими шматочками й обсмажити на олії у посудині з товстим дном. Овочі нарізати будь-якими шматочками, додати їх до м’яса та обсмажити.
Влити у посудину воду, щоб вона покрила м’ясо, та тушкувати його до готовності. Потім додати томатну пасту й тушкувати ще 10 хвилин.
Наприкінці приготування додати сіль та перець за смаком.
Підлива з курячого філе
- Куряче філе – 300 г
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сметана – 1 ст.л.
- Вода – 1 ст.
- Рослинна олія – 30 г
- Борошно – 1 ч.л.
- Сіль – за смаком
- Спеції сухі – за смаком
Куряче філе нарізати на невеликі шматочки приблизно однакового розміру.
Сковороду розігріти до гарячого стану й налити на неї трохи рослинної олії. Викласти на розпечену сковороду нарізане куряче філе та обсмажувати його кілька хвилин на сильному вогні до появи золотистої корзинки.
Тим часом очистити цибулю і моркву від шкірки. Цибулю нарізати, а моркву потерти на великій тертці.
Подрібнені овочі додати в сковороду до м’яса. Обсмажувати все разом 3-5 хвилин.
Потім додати в сковороду трохи води, накрити кришкою й тушкувати на невеликому вогні протягом 20 хвилин. Посолити й додати спецій за смаком.
У кінці тушкування розвести в окремій склянці трохи води з борошном і сметаною. Все перемішати, щоб не утворилося грудочок. Вилити вміст склянки у сковороду. Довести до кипіння і вимкнути вогонь. Подавати курячу підливу її з будь-яким гарніром.
