Ніжний і повітряний зефір дуже люблять українські ласуни. Цей прекрасний десерт можна приготувати самостійно, щоб точно бути впевненим в його якості.
Зефір в домашніх умовах готується з недорогих і доступних інгредієнтів, але сам процес вимагає наявності потужного міксера і вміння збивати білки. Також вам знадобиться кулінарний мішок з насадкою, щоб домашній зефір був красивим за формою.
Зефір з яблучного пюре
Інгредієнти для білкової маси:
- яйце велике – 1 шт. (або 2 маленьких);
- сіль – щіпка;
- цукор – 50 г;
- лимонна кислота – щіпка.
Інгредієнти для сиропу:
- вода – 80 г;
- агар 900 – 8 г;
- цукор – 270 г;
- яблучне пюре – 200 г.
Для обвалювання зефіру:
- цукрова пудра – 150 г.
Не намагайтеся замінити агар на желатин, інакше зефір домашній зовсім не буде нагадувати покупний. Однак яблучне пюре можна замінити на будь-яке інше фруктове або ягідне. У класичному домашньому зефірі рецепт містить кислі яблука – з ними десерт добре тримає форму.
Перед тим, як зробити зефір в домашніх умовах, заздалегідь підготуйте кулінарний мішок з насадкою.
Спочатку зробіть сироп. У сотейнику або каструлі з товстим дном з’єднайте воду з цукром, агаром і яблучним або ягідним пюре. Для приготування пюре просто перебийте фрукти міксером.
Поставте сироп на середній вогонь і залиште варитися. В цей час займіться приготуванням білкової маси. Не забувайте періодично помішувати сироп, інакше він підгорить. Після закипання сироп вариться приблизно 5 хвилин. Якщо є кухонний термометр, то суміш варіть до 105°.
Для приготування білкової маси знадобиться 60 г курячого білка – стільки міститься в одному великому або двох дрібних яйцях. Вилийте білок в ємність для збивання, додайте лимонну кислоту і дрібку солі. Збивайте білок на середній швидкості міксера, поки він не перетвориться на піну. Потім частинами всипайте цукор, продовжуючи збивати суміш. Приблизно через 5-7 хвилин збивання білкова суміш (меренга) буде готова. При перевертанні ємності білок не має стікати вниз.
Як тільки сироп і білкова суміш готові, відразу вливайте гарячий сироп тонким струменем в меренгу, збиваючи суміш на високій швидкості. Постарайтеся, щоб сироп не потрапляв на стінки чаші, інакше посуд буде важко відмити. Збийте основу зефіру приблизно 2 хвилини на максимальній швидкості міксера. Маса повинна стати щільною і м’якою, як вата.
Викладіть теплу масу в кондитерський мішок і висадіть половинки зефіру на деко. Залиште десерт застигати на 3-4 години або на ніч. Готовий зефір обваляйте в цукровій пудрі, щоб він не лип до рук. З’єднайте половинки зефіру і подавайте до чаю.
