Лимони є відмінним джерелом вітаміну C та інших антиоксидантів, які сприяють підтримці здоров’я. Наприклад, лимонна вода стала популярною завдяки своїй здатності зменшувати ризик утворення ниркових каменів та сприяє нормальному травленню. Проте, це лише частина їхніх корисних властивостей.
Про це пише Health.
У чому полягає користь лимонів?
Допомагає запобігти утворенню каменів у нирках.
Підвищення рівня кислоти, званої цитратом сечі, і підвищення лужності сечі може допомогти запобігти утворенню каменів у нирках.
За даними Національного фонду нирок, щоденне вживання чотирьох унцій концентрату лимонного соку, змішаного з водою, може допомогти запобігти утворенню каменів у нирках.
Підтримує здоров’я серця.
Лимони багаті вітаміном C та іншими антиоксидантами, які підтримують здоров’я серця. Споживання достатньої кількості вітаміну C захищає клітини від пошкодження вільними радикалами. Це може допомогти запобігти атеросклерозу (накопичення бляшок в артеріях), стан, який збільшує ризик серцевого нападу та інсульту.
Покращує засвоєння заліза.
В одному лимоні міститься більше 30% денної норми вітаміну C, важливого для засвоєння заліза, а також для зниження ризику серцевих захворювань. Поєднання харчових джерел заліза з вітаміном C допомагає засвоювати залізо більш ефективно. Це може запобігти залізодефіцитній анемії – стану, який виникає, коли організму не вистачає заліза для вироблення гемоглобіну.
Запобігає пошкодженню клітин.
Антиоксиданти в лимонах запобігають пошкодженню клітин, пов’язаному з такими захворюваннями, як серцево-судинні, хронічні захворювання нирок, рак та хронічна обструктивна хвороба легень.
Поради щодо вживання лимона
додайте лимонний сік або часточку лимона у воду або чай;
маринуйте м’ясо, рибу або тофу в лимонному соку і прикрасьте скибочками лимона;
приготуйте простий салат з бобових (наприклад, нут) з лимонною заправкою, щоб покращити засвоєння заліза;
використовуйте лимон або цедру лимона, щоб ароматизувати супи, крупи або хлібобулочні вироби.
