За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб у кінці поточного та на початку наступного року очікується зростання захворюваності на грип та COVID-19. У зв’язку з цим вінничан закликають подбати про своє здоров’я та завчасно вакцинуватись від цих хвороб.

«Ми закликаємо вінничан не нехтувати своїм здоров’ям та вакцинуватись, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Щеплення як від COVID-19, так і від грипу не дають 100% захисту, проте людина зможе перенести ці хвороби у легкій формі. Також варто зазначити, що вакцина від COVID-19 не захищає від відповідних штамів грипу і навпаки. Тому дуже важливо комплексно захистити себе та своїх близьких».

Обидва щеплення належать до рекомендованих і отримати їх можна одномоментно чи з інтервалом у два тижні. Окрім того, для жителів Вінницької міської територіальної громади, у рамках ініціативи «Вінничани важливі», діє програма «Стоп-грип», яка передбачає відшкодування 50% вартості вакцини від грипу за рахунок бюджетних коштів. Дітям, позбавленим батьківського піклування, та дітям з інвалідністю щеплення проводиться безоплатно.

Імунізуватись від грипу можуть дорослі та діти віком від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень. Дітям до 9 років, які раніше не були щеплені від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання цією хворобою, потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Всім іншим – одна.

Особливо важливо вакцинуватись від грипу наступним категоріям населення:
  • Вагітним жінкам;
  • Дітям до 5 років;
  • Людям віком понад 65 років;
  • Людям із надмірною вагою;
  • Людям, які мають діабет, хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легень;
  • Медичним працівникам;
  • Військовослужбовцям;
  • Освітянам, соціальним працівникам та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Для того аби отримати щеплення від грипу потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Наразі у Вінниці імунізація здійснюється вакциною «GC Flu»

Первинна вакцинація від COVID-19 передбачає введення двох доз. Тим, у кого пройшло 6 місяців від щеплення другою дозою, слід зробити бустерну, щоб посилити захист. Бустерну дозу вінничани можуть зробити у всіх ЦПМСД Вінниці. Також варто зазначити, що наразі усі охочі можуть отримати другу бустерну дозу вакцини від COVID-19. Її рекомендується робити через 4 місяці після першої.

Для того аби отримати щеплення потрібно звернутись до свого сімейного лікаря або до одного із Центрів первинної медико-санітарної допомоги у робочі дні з 10:00 до 18:00 год. У Вінниці імунізація здійснюється вакцинами CoronaVac та Pfizer.

 

Попередня публікаціяГороскоп за знаками Зодіаку на п’ятницю, 9 грудня
Наступна публікаціяСьогодні у Вінниці тимчасово перекрито рух транспорту на ділянці вулиці Миколи Амосова