Перша декада квітня в регіоні була позначена різким похолоданням. З 6 квітня температура повітря почала різко знижуватися. Зниження температури тривало 6–7 годин на добу, посилюючись від півдня до півночі області.
Загалом, у період з 6 по 11 квітня низькі температури утримувалися протягом 24–30 годин, перериваючись на нульові та плюсові температури, що тривали 80–90 годин.
Через періодичність низьких температур їхній вплив на навколишнє середовище був значно знижений.
Озимі культури успішно пережили зниження температури й перебувають у стадії активної вегетації.
Згідно з даними Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, наразі немає інформації про пошкодження сходів ранніх ярих культур морозами або їх загибель. Натомість фіксується збереження життєздатності сходів ярих культур, а також їх відновлення.