Наприкінці лютого до реанімаційного відділення Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування потрапив чоловік у важкому стані, який був отруєний сушеним мухомором. Як виявилося, він вживав отруйний гриб з лікувальною метою, замовивши його через Інтернет. За словами лікаря відділу епідеміологічного нагляду Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ) Світлани Савич, пацієнт був у дуже ослабленому стані, мав галюцинації.
У Могилів-Подільському районі стався ще один випадок отруєння. Чоловік і жінка потрапили до лікарні після того, як вживали консервовані гриби власного приготування. Виявилось, що вони зібрали їх восени біля свого села, і хоч гриби були схожі на сироїжки, вони виявилися отруйними. Пацієнти отримали своєчасну допомогу і через три дні були виписані з лікарні.
Лікарі наголошують, що наслідки отруєння залежать від виду гриба, віку постраждалого та його загального стану здоров’я. Особливо небезпечні гриби для дітей, а також людей з хворобами печінки, нирок, шлунка чи підшлункової залози. Фахівці рекомендують дітям не давати гриби взагалі, а дорослим бути обережними при зборі та споживанні грибів, особливо коли є сумніви щодо їх їстівності.
«Схожість отруйних грибів з їстівними – одна з основних причин отруєнь. Важливо не тільки правильно збирати гриби, а й правильно їх обробляти. Наприклад, перерослі гриби або ті, що були неправильно консервовані чи засолені, можуть бути небезпечними для здоров’я», – зазначила Світлана Савич.
У разі підозри на отруєння грибами (біль у шлунку, нудота, блювота, головний біль), необхідно терміново викликати лікаря та до його приходу промити шлунок підсоленою водою. Не варто їсти чи вживати алкоголь, щоб не посилити всмоктування отрути.
«Не замовляйте через Інтернет невідомі продукти або речовини, що можуть бути небезпечними для здоров’я, – закликає лікар. – Купуйте тільки ліки в аптеці за рецептом, а кожен препарат має бути забезпечений відповідною документацією».
Вінницький ОЦКПХ закликає людей бути обережними під час збирання грибів, пам’ятаючи, що жоден спосіб обробки не знешкоджує токсичність отруйних грибів.