Українці повинні готуватися до підвищення цін на продукти вже цієї весни. Зростання вартості продуктів буде зумовлене ситуацією з електроенергією, опаленням та інфляційними процесами.
Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, в інтерв’ю для “Фокус” пояснив, що навіть дешевші продукти подорожчають. Головним чинником зростання цін залишається девальвація гривні.
“Минулого року, при інфляції в 12,2%, споживчий кошик зріс на 14%. Таке співвідношення, ймовірно, буде і цього року. Продовольство, зокрема дешеві продукти, як овочі, хліб і крупи, зростатимуть швидше, ніж м’ясо та молочні продукти. Чим нижчий рівень доходів людей, тим більше вони споживають хліб та картоплю”, — зазначив експерт.
Він також вказав, що замороження соціальних стандартів підвищить попит на недорогі продукти.
Прогнози щодо цін на продукти в Україні Цього року українцям доведеться більше витрачати на овочі, молочну продукцію та алкоголь. Найбільший приріст цін у 2025 році спостерігатиметься на картоплю, моркву та буряк, а також молоко, сметану та масло.
Водночас Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, заявив, що до нового врожайного сезону овочі подорожчають на 15%.