Аграрні підприємства Вінницької області активно готуються до весняно-польових робіт, накопичуючи необхідні матеріально-технічні ресурси – насіння, мінеральні добрива та паливо-мастильні матеріали.
Посівні площі та зміни у структурі культур
У 2025 році прогнозована площа посівів становитиме 1,6 млн га. Структура посівних площ розподіляється наступним чином:
44% – зернові культури
41% – технічні культури
8% – картопля та овочі
7% – кормові культури
Загалом структура посівів залишиться на рівні минулого року, однак очікується збільшення площ під ярі зернові (зокрема кукурудзу на зерно), соняшник та цукровий буряк. Водночас зменшаться посіви озимих зернових, ріпаку та сої.
Стан озимих культур та кліматичні виклики
За останній тиждень температурний режим не вніс суттєвих змін у стан перезимівлі озимих культур. Проте науковці Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН наголошують, що тепла зима може негативно вплинути на врожайність.
У чому ризики?
Висока температура взимку активує фізіологічні процеси в рослинах, що може призвести до їх виснаження.
У разі різкого зниження температури можливе пошкодження або загибель частини озимих посівів.
Аграрії Вінниччини продовжують моніторинг ситуації, щоб за необхідності вжити заходів для збереження посівів і забезпечити стабільний врожай у 2025 році.