Більшість з нас одразу після покупок перекладає продукти в холодильник, проте навіть цей звичний процес можна оптимізувати, щоб продукти залишалися корисними й свіжими довше. TSN.ua ділиться практичними порадами щодо правильного зберігання продуктів у холодильнику.

Чому важливо зберігати продукти за правильної температури?

Зниження температури сповільнює розвиток мікроорганізмів, продовжуючи свіжість продуктів. Оптимальна температура у холодильнику – до +5 °C, а для м’яса й риби – близько 0 °C. Сучасні холодильники пропонують спеціальні відділи для цих продуктів.

Як розподілити продукти на полицях холодильника?

  • Верхня полиця – ідеальне місце для готових до споживання продуктів, залишків їжі, ягід та зелені.
  • Нижня полиця – тут зберігають продукти, що швидко псуються: сире м’ясо, рибу, молочні продукти. Важливо тримати ці продукти в упаковці.
  • Висувні ящики – підходять для овочів і фруктів. Однак слід пам’ятати, що фрукти, які виділяють етилен (яблука, персики), краще зберігати окремо від овочів.
  • Дверцята холодильника – тут можна зберігати стійкі до температурних коливань продукти, як-от соки, соуси, воду.

Які продукти краще зберігати в морозильній камері?

Практично все можна заморозити, але для кращого результату продукти слід зберігати у контейнерах або спеціальних пакетах. Заморожені продукти краще споживати протягом 3-6 місяців.

Яких продуктів не слід тримати в холодильнику?

  • цілий авокадо – холодна температура буде зберігати плід довгий час незрілим;
  • банан – холод перешкоджає їхньому дозріванню;
  • базилік – погано переносить холод і відразу чорніє;
  • хліб – волога, яка є в свіжій випічці, випаровується, тому хлібобулочні вироби швидше висихають;
  • зерна кави – через зміну температури буде утворюватися конденсат, а також зерно швидко вбиратиме небажані запахи;
  • цибуля – надто легко вбирає вологу і псується;
  • часник – можне зберігати не довше 2-3 місяців, а потім зубчики почнуть підгнивати;
  • баклажан – овоч на 90% складається з рідини, а тому в холоді втрачає поживні речовини;
  • диня – потребує достатньої кількості кисню, інакше починає псуватися, а розрізаний плід зберігають в холодильнику не більше 2-3 днів;
  • помідори – втрачають смакові властивості;
  • мед – зацукрюється та швидко твердне;
  • солодкий перець – не дозріє, але почне псуватися;
  • ківі – фрукт стане кислим та залишиться твердим;
  • картопля – їй потрібен постійний притік повітря;
  • ананас – фрукт не дозріє;
  • батат – погіршуються смакові якості продукту;
  • манго – через надміриний доступ вологи псується;
  • папайя – підвищена чутливість до низьких температур;
  • стручкова квасоля – втрачає свої поживні речовини;
  • гострий перець – свіжий продукт погано переносить низькі температури.

Правильне зберігання допомагає не лише зберегти продукти свіжими, а й уникнути харчових відходів, що робить ваше харчування більш усвідомленим та екологічним.

Попередня публікаціяПростий і смачний салат з пекінської капусти з куркою
Наступна публікаціяЗа якими адресами у Вінниці сьогодні ремонтують мережі