Більшість з нас одразу після покупок перекладає продукти в холодильник, проте навіть цей звичний процес можна оптимізувати, щоб продукти залишалися корисними й свіжими довше. TSN.ua ділиться практичними порадами щодо правильного зберігання продуктів у холодильнику.
Чому важливо зберігати продукти за правильної температури?
Зниження температури сповільнює розвиток мікроорганізмів, продовжуючи свіжість продуктів. Оптимальна температура у холодильнику – до +5 °C, а для м’яса й риби – близько 0 °C. Сучасні холодильники пропонують спеціальні відділи для цих продуктів.
Як розподілити продукти на полицях холодильника?
- Верхня полиця – ідеальне місце для готових до споживання продуктів, залишків їжі, ягід та зелені.
- Нижня полиця – тут зберігають продукти, що швидко псуються: сире м’ясо, рибу, молочні продукти. Важливо тримати ці продукти в упаковці.
- Висувні ящики – підходять для овочів і фруктів. Однак слід пам’ятати, що фрукти, які виділяють етилен (яблука, персики), краще зберігати окремо від овочів.
- Дверцята холодильника – тут можна зберігати стійкі до температурних коливань продукти, як-от соки, соуси, воду.
Які продукти краще зберігати в морозильній камері?
Практично все можна заморозити, але для кращого результату продукти слід зберігати у контейнерах або спеціальних пакетах. Заморожені продукти краще споживати протягом 3-6 місяців.
Яких продуктів не слід тримати в холодильнику?
- цілий авокадо – холодна температура буде зберігати плід довгий час незрілим;
- банан – холод перешкоджає їхньому дозріванню;
- базилік – погано переносить холод і відразу чорніє;
- хліб – волога, яка є в свіжій випічці, випаровується, тому хлібобулочні вироби швидше висихають;
- зерна кави – через зміну температури буде утворюватися конденсат, а також зерно швидко вбиратиме небажані запахи;
- цибуля – надто легко вбирає вологу і псується;
- часник – можне зберігати не довше 2-3 місяців, а потім зубчики почнуть підгнивати;
- баклажан – овоч на 90% складається з рідини, а тому в холоді втрачає поживні речовини;
- диня – потребує достатньої кількості кисню, інакше починає псуватися, а розрізаний плід зберігають в холодильнику не більше 2-3 днів;
- помідори – втрачають смакові властивості;
- мед – зацукрюється та швидко твердне;
- солодкий перець – не дозріє, але почне псуватися;
- ківі – фрукт стане кислим та залишиться твердим;
- картопля – їй потрібен постійний притік повітря;
- ананас – фрукт не дозріє;
- батат – погіршуються смакові якості продукту;
- манго – через надміриний доступ вологи псується;
- папайя – підвищена чутливість до низьких температур;
- стручкова квасоля – втрачає свої поживні речовини;
- гострий перець – свіжий продукт погано переносить низькі температури.
Правильне зберігання допомагає не лише зберегти продукти свіжими, а й уникнути харчових відходів, що робить ваше харчування більш усвідомленим та екологічним.