В Україні супи, зокрема курячі бульйони, є однією з найулюбленіших страв і часто сприймаються як ліки від застуди. У багатьох країнах світу, як от у Великій Британії, також поширена думка про лікувальні властивості супів, особливо під час сезонних хвороб.
На думку історика харчування з Тихоокеанського університету в Каліфорнії Кена Альбали, вживання супу під час застуди має певну наукову основу. Його дослідження, опубліковане в журналі Studies in History and Philosophy of Science, підтверджує, що суп має “живильну, тонізуючу та легко засвоювану” консистенцію, яка допомагає організму відновлюватися.
Докторка медичних наук, клінічна дієтологиня з лікарні Пенсільванського університету Мелісса Бейлі також рекомендує супи як під час застуди, так і після операцій. За її словами, натрій у супі діє заспокійливо на горло, а тепла рідина допомагає зняти закладеність носа та тиск в пазухах. Курячий бульйон, багатий на мінерали й вітаміни, також допомагає уникнути зневоднення та підтримує організм.
Проте деякі дослідження доводять, що суп не є чудодійними ліками. Хоча він полегшує симптоми на деякий час, прямого впливу на лікування застуди він не має. Тепла пара з супу тимчасово знімає закладеність носа, а рідина пом’якшує біль у горлі.
Отже, хоча супи можуть сприяти полегшенню симптомів застуди, вони залишаються, насамперед, смачною й корисною стравою, яка підтримує організм у холодні сезони.