У Центральному парку Вінниці вже понад рік працює постійна виставка “Ретро по-вінницьки”. Вона оформлена у форматі ретрогаража, де представлені автомобілі, мотоцикли та велосипеди минулого століття. Серед найцікавіших експонатів — “горбатий” запорожець-кабріолет, військові автомобілі Willys, передані по ленд-лізу під час Другої світової війни, та багато інших раритетів.

Колекція нараховує близько 50 експонатів, і одна з її унікальних рис — можливість не лише оглянути техніку, але й сісти в салони деяких автівок. Це особливо захоплює дітей.

На виставці також представлені унікальні пожежні та санітарні автомобілі, мотоцикли воєнного періоду, “Запорожці” та “Волги” різних років випуску, а також “міліцейські” автівки перших трьох серій. Особливу увагу привертають зразки військової техніки та американські автомобілі, такі як Willys, що актуально в контексті сучасної боротьби України проти російських окупантів.

Як зазначив директор ГО “Вінницький музей моделей транспорту, ретро-техніки, колекцій і мініатюр” Олександр Вдовиченко, на виставці представлений унікальний тривісний автомобіль Willys 1942-1945 років, один із лише 720 вироблених у світі. Попри численні запити від іноземців, авто поки залишається у Вінниці.

Крім того, відвідувачі можуть побачити рідкісну бойову тачанку з кулеметом “Максим” часів Першої світової війни, яку використовували війська Нестора Махна. Цей кулемет, що був найпотужнішою зброєю свого часу, знову знайшов застосування у сучасній російсько-українській війні.

Одним із найцікавіших експонатів виставки “Ретро по-вінницьки” є Mercedes-Benz 123 — найуспішніша модель свого часу. Також тут представлено яскравий світло-зелений автомобіль “Перемога” 1953 року, який передав на зберігання гурт «ТІК». На вході до ретро-гаража зустрічає відвідувачів «Запорожець-кабріолет» ЗАЗ-965, відомий як «горбатий». Цей автомобіль раніше використовувався партією «Регіонів» для політичної реклами, і був знайдений у Вінницькій області.

Окрім автомобілів, на виставці є велика колекція велосипедів (“Школяр”, “Україна” та інші), мопедів (зокрема львівські “Карпати”), і мотоциклів. Серед них — радянська копія німецького BMW R-71 М-72, а також мотоцикли “Планета”, чеський Gezet, угорський Pannonia та інші.

Можливо, в майбутньому на виставці з’являться автомобілі з особистої колекції директора музею Олександра Вдовиченка, яка налічує близько 50 екземплярів. Через обмежену площу ретро-гаража частина його колекції зберігається в іншому місці.

“Ми поступово реставруємо транспорт і будемо виходити на новий рівень. Наша мета — зберегти ці машини як історичну пам’ять. Ми також плануємо розширити виставку і, можливо, запропонувати катання на ретроавтомобілях по парку”, — поділився Олександр Вдовиченко.

Проєкт “Ретро по-вінницьки” знаходиться за стадіоном парку, поруч із зоною атракціонів біля “Льодового клубу”. Восени виставка працює щодня з 12:00 до 18:00, вхід — за вільний донат на розвиток музею.

Проєкт реалізований Офісом туризму Вінниці спільно з Дирекцією парків та дозвілля і ГО «Вінницький музей моделей транспорту, ретро-техніки, колекцій і мініатюр».

 

Попередня публікація«Шлях ветерана»: український фонд презентує практичний путівник для ветеранів
Наступна публікаціяНа Вінниччині 41 людина отруїлася грибами