В Україні пенсіонери зобов’язані інформувати Пенсійний фонд України (ПФУ) про значні зміни у своєму житті. Зокрема, якщо пенсіонер працевлаштовується або звільняється, він повинен протягом 10 днів повідомити про це органи ПФУ. Інакше можуть бути нараховані зайві виплати, які доведеться повернути до бюджету, що є своєрідним штрафом.

Ця вимога закріплена у частині 2 статті 16 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про працевлаштування або реєстрацію підприємницької діяльності може призвести до неправомірних виплат пенсійних коштів, які необхідно буде повернути до ПФУ.

Після звільнення з роботи пенсіонери отримують право на надбавки та підвищення, які доступні лише для непрацюючих осіб. Наприклад, пенсії непрацюючих пенсіонерів перераховуються у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

Фахівці фонду також наголошують, що пенсіонери, які зареєстрували підприємницьку діяльність, але не здійснювали жодних дій, не можуть вважатися непрацюючими до тих пір, поки не повідомлять про припинення підприємницької діяльності. Тобто, навіть у разі відсутності доходу, особа залишатиметься працюючим пенсіонером.

Щоб повідомити ПФУ про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності, пенсіонери повинні подати заяву та документи, що підтверджують ці зміни, такі як накази або розпорядження про прийняття чи звільнення з роботи, записи в трудовій книжці або цивільно-правові договори.

Попередня публікаціяДо вінницьких рятувальників завітали дошкільнята та ліцеїсти
Наступна публікаціяЗимові правила дорожнього руху: що зміниться з 1 листопада?