У Вінниці відбудеться презентація пересувної виставки «86 днів Оборони Маріуполя».

18 жовтня о 13:00 експозиція буде відкрита на Європейській площі. Її мета — нагадати про героїчну оборону Маріуполя та військових, які вже більше двох років перебувають у російському полоні.

Про це інформує Вінницька міська рада.

«Виставку організувала громадська організація “Серце Азовсталі”. Вінничани та гості міста зможуть відвідати її завдяки підтримці Дирекції парків та дозвілля, а також Центру концертних та фестивальних програм. Виставка триватиме до 26 жовтня», — йдеться у повідомленні.

Проєкт був створений спільно з Big City Lab та Національним музеєм історії України за підтримки «Метінвест», Mariupol Reborn і «Серце Азовсталі». Автори зібрали сотні свідчень оборонців та очевидців, щоб відтворити події 86-денної оборони Маріуполя. Українські військові тримали місто в оточенні до моменту, коли їм було наказано здатися, щоб урятувати поранених. Багато захисників досі перебувають у російському полоні. Основна мета виставки — передати правду про ті події та вшанувати героїзм і самопожертву українців для майбутніх поколінь.

Експозиція включає 13 інформаційних панелей українською та англійською мовами, які розповідають історії захисників Маріуполя. Центральний елемент — вертикальні труби, що символізують промислове минуле Маріуполя. Відтінки світла й темряви на металевих поверхнях уособлюють різні етапи оборони: від початку боротьби до руйнації міста. Конструкція виставки завжди вказує напрямок на Маріуполь, що підсилює її символізм.

Вінниця стане четвертим містом, де буде представлена ця експозиція, завдяки діяльності Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та активній роботі родин полонених. Під час виставки будуть показані 12 портретів Героїв з Вінниччини, які загинули, захищаючи Маріуполь.

Виставка триватиме до 26 жовтня, після чого вирушить в інші міста України, а згодом її зможуть побачити й за кордоном.

Попередня публікаціяЗа якими адресами у Вінниці сьогодні ремонтуватимуть мережі
Наступна публікаціяВтрати росії у війні перевищили 671 тис військових