Олександр Завітневич, співавтор законопроєкту, зазначив, що існує серйозна проблема, пов’язана з самовільним залишенням військових частин (СЗЧ).

Верховна Рада підтримала законопроєкт №12095 в першому читанні, який передбачає зміни в регулюванні покарань за СЗЧ. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram, цей законопроєкт взяли за основу.

Під час дії воєнного стану, згідно з новими змінами, військовослужбовці, які вперше залишили свої частини і добровільно повернулися, зможуть продовжити службу. Військова служба та дії контракту також відновлюються для тих, хто знову прибув до місця служби.

В інформації, опублікованій на Telegram-каналі Верховної Ради, зазначено, що:

  • Військовослужбовці, які вперше залишили частину і добровільно повернулися, можуть продовжити свою службу.
  • Виплати, а також продовольче та речове забезпечення, соціальні гарантії будуть відновлені.
  • Кримінальні провадження щодо таких військовослужбовців не будуть підставою для відмови в продовженні служби.

Як повідомляє “Судово-юридична газета”, Завітневич акцентував на проблемах, які виникають у зв’язку з відновленням забезпечення для тих, хто добровільно повернувся до частини. Він зазначив, що питання забезпечення, включаючи їжу, одяг і зброю, часто вирішуються тільки після судового рішення, що може затягуватися на місяці. Тому законопроєкт пропонує надати військовослужбовцям, які повернулися протягом 72 годин, всі необхідні ресурси до ухвалення судового рішення.

Своєю чергою, депутатка Ірина Фріз вважає, що цей законопроєкт може легалізувати дезертирство, дозволяючи особам, які самовільно залишили частини, фактично залишатися у статусі дезертирів, але формально бути на військовій службі. Вона переконана, що це суперечить Кримінальному кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Попередня публікаціяДитячий майданчик з м’яким покриттям відкрили після реконструкції в Іллінцях
Наступна публікаціяУ Вінниці тимчасово обмежать рух на вул. Миколи Оводова